Mälestise nimi Konstantin Märska (1896-1951) haud

Tuntud filmioperaatori viimane puhkepaik

Mälestise kirjeldus

Hauatähiseks on lihtne tumedast graniidist, esiküljelt poleeritud pinnaga hauamonument mõõtudega 59x83x15 cm, mis paikneb valatud betoonist alusel mõõtudega 96x80x7 cm. Hauatähisel on kirjed: Filmioperaator/ Konstantin Märska/ 28 V 1898 30 VIII 1951/ Hilda/ 9 II 1901 2 VIII 1966.

Mälestise ajalugu

Konstantin Märska sündis Kuressaares 1896. aastal ning suri Tallinnas 1951. aastal. Kinomehaaniku abilisena töötades tärkas huvi kinokunsti vastu juba varases eas. Veidi hiljem, koos vendade Parikastega, asutas Konstantin Märska ühes oma vennaga tummfilmi ettevõtte, olles Eesti filmikunsti üheks rajajaks. Märska töötas ka Saksamaal, kuid naases kodumaale Eesti filmindust arendama. Tema osalusel on loodud esimesed helifilmid, mitmed ajaloo- ja dokumentaalfilmid.