Mälestise nimi Jakob Westholmi (1877-1935) haud

Tuntud haridustegelase ja koolijuhi viimane puhkepaik

Mälestise kirjeldus

Hauatähiseks on monumentaalne poleeritud punakaspruunist graniidist sammas, mille esiküljel on naise figuur sirutamas tähtede poole. Monument on mõõtudega 264x41x73 cm ja alus mõõtudega 57,5x60x123 cm. Hauatähise aluse esiküljel on kirjed: Jakob Westholm/ 12.V. 1877 - 9. III. 1935.

Mälestise ajalugu

Jakob Westholm sündis 1877. aastal Palmse vallas ja suri 1935. aastal Tallinnas. Oma hariduse omandas Westholm Palmse ministeeriumikoolis ning hiljem Tartu Õpetajate Seminaris. Peale gümnaasiumitunnistuse saamist astus ta Tartu Ülikooli õigusteadust ja filosoofiat õppima ning omandas matemaatikaõpetaja kutse. Peale mitmel pool õpetajana töötamist asub Jakob Westholm tööle Tallinnasse Väikelaste Eest Hoolitsemise Seltsi algkooli. Juba mõne aasta pärast saab temast kooli juhataja ja omanik. Eesti Vabariigi iseseisvudes oli tegemist juba Jakob Westholmi Eragümnaasiumiga, mille direktor oli Jakob Westholm kuni surmani. Muuhulgas oli Westholm hariduselu edendaja Eestis, olles Haridusministeeriumi keskkoolide osakonna juhataja, Asutava Kogu ning ka Riigikogu liige.