Mälestise nimi Jaan Koorti (1883-1935) haud

Tuntud kunstniku viimane puhkepaik.

Mälestise kirjeldus

Hauaplatsil vasakpoolsel hauaplaadil kiri: Jaan Koort Mari Koort ✶ 6. nov. 1883 † 14. okt. 1935 ✶ 20. apr. 1891 † 8. juuli 1976

Mälestise ajalugu

Jaan Koort sündis 1883. aastal Sootaga vallas ja suri 1935. aastal Moskvas. Talupoegade perre sündinud Koort õppis Tartu linnakoolis ning asus ennast joonistamises täiendama Tartus Saksa Käsitööliste Seltsi joonistuskursustel. Peale esmase koolihariduse saamist reisis Koort Peterburi A. Stieglitzi kunsttööstuskooli õppima nii skulptuuri kui joonistamist. Peterburist liikus Koort edasi loomingulistele reisidele nii Helsingisse kui Pariisi. Pariisis asus Koort end taaskord täiendama mitmel pool stuudiotes ja osales nii kodumaal kui võõrsil kunstnike grupinäitustel. Eesti Vabariigi iseseisvumise ajad olid Koortile äärmiselt viljakad ning oma töid eksponeeris ta taaskord mitmel pool Euroopas. Koort oli ka õppejõud Riigi Kunsttööstuskoolis. Esimese isikunäituse korraldas Koort Tallinnasse kolides 1923. aastal. Jaan Koorti viimane ametikoht on Moskvas Ülevenemaalise Kunstnikkude Kooperatiivi kunstilise nõuandja koht ning ta asub tööle Gželi peenkeraamikatehase tehniliseks juhatajaks. Ta sureb Moskvas ning Koorti säilmed maetakse kodumaal.

K. Laane. Tallinna kalmistud. Tallinn, 2002, lk. 144-145
Kui 11. juulil 1976.aastal maeti sinna prof Jaan Koorti abikaasa Mari Koort, sünd. Uusmann (20. IV 1891 – 8. VI 1976), siis asetati ta kirstu juurde hauda ka juba neljakümne aasta eest surnud kunstniku tuhastatud põrm urniga, mida seni säilitati kodus.