Mälestise nimi Rahumäe kalmistu
Mälestise vana number A 1068-k

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Mälestise tunnus

Rahumäe kalmistu on kultuuri- ja ajaloolise väärtusega matmispaik, kuhu on maetud hulgaliselt silmapaistvaid ühiskonna- ja kultuuritegelasi, kelle kalmud on muutnud selle mälestuspargiks. Rahumäe kalmistu on Eesti mälestusrikkamaid kalmistuid, paljusid kalme ehivad tuntud kunstnike loodud kujundused ja skulptuurid.

Kirjeldus

Kogu Rahumäe kalmistu, mis hõlmas 29 hektarit, jaotus vähemalt 25 tükiks. Kalmistu rajamisest peale on selle valdajad kujundanud vaheteid ja hoonestust. Rajati ka kalmistu keskus liiklusväljakuga, mille ääres asuvad vastamisi endised Kaarli ja Jaani koguduse keskuste majade peieruumid. Kalmistu valdajad ehitasid vanemat osa kolmest küljest piirava müüri, teisale istutati piirdehekid. Aja jooksul on toimunud teatav kalmistu ajakohastamine ning matmispaiku ümbritsenud raudtarad on kadunud, suuremat rõhku on hakatud panema haljastusele.

Rahumäe kalmistu asub Tallinnas, Nõmme linnaosas, Mustamäe serval, hõlmates 29 ha suuruse ala.

Ajalugu

19. sajandi lõpus, kui Tallinnas oli elanike arv juba 100 000 piires, rajati Nõmmega külgneva Mustamäe servale, lagedale liivikule uus avar kalmistu. Rahumäe kalmistu pühitseti 1903. aastal. Mitmele kogudusele (Tallinna Kaarli, Jaani, Pauluse, Püha Vaimu, Peeteli, Immaanueli, Karmeli, Läti, Rootsi, Baptisti ja Vennastekogudusele) ning Tallinna Tuletõrjeühingule eraldati omaette kalmistuosad. Suurem juurdelõige tehti 1928. aastal, mil kalmistut laiendati üle Rahumäe tee ida suunas. 1936. aastal eraldati sealt juudi kalmistu ala. 1913. aastal valmis Kaarli kirikut imiteeriv, kahe torniga, Kaarli ja Püha Vaimu koguduse moodsaim kabelihoone. Surnuaial on rohkesti kujundatud haljastust, vaheteid ja hoonestust. Rahumäe kalmistul on viimse puhkepaiga leidnud tuhanded tallinlased. Nende hulgas on olnud silmapaistvaid ühiskonna- ja kultuuritegelasi, kelle kalmud on muutnud kalmistu mälestuspargiks. Rahumäe kalmistu on Eesti mälestusrikkamaid kalmistuid. Paljusid kalme ehivad tuntud kunstnike loodud kujundused ja skulptuurid.

Laane, Karl (2002). Tallinna kalmistud. Tallinn: Maalehe Raamat

Meedia

- Eesti Päevaleht 29.05.2006, artikkel "Politsei ei pidanud monumendi rüvetamisest teatamist oluliseks". http://www.epl.ee/artikkel_322068.html
- Delfi 30.11.14, Eleen Änilane, "DELFI FOTOD: Rahumäe kalmistul õitsevad haudadele asetatud lilled võidu kõrval asuva prügimäega".