Mälestise nimi Maja, kus aastail 1927-1933 elas Eduard Vilde ja Kadrioru lossi kastellaani elamu

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise tunnus

Silmapaistva arhitektuuriga barokne elamu, mis kannab ka kultuuriajaloolist väärtust olles kirjaniku Eduard Vilde koduks.

Mälestise kirjeldus

Neobaroklikus stiilis puithoone. Fassaade kaunistavad kõrged voluutfrontoonid, kapiteelidega kroonitud liseenid, korrustevahelised profileeritud karniisid, rikkalike profileeringute ja saelõikeornamentidega ääristatud aknad ning rosetid. Kirdepoolsel osal paikneb joonia sammastega kahekordne palkon. Edela pool on klaasitud veranda ja hoovi pool eenduv köögiblokk.

Mälestise ajalugu

Hoone oli olemas juba enne Kadrioru lossi valmimist. Oli arhitekti maja,hiljem lossivalitseja ehk kastellaani elamu. Vanim plaan pärineb 1745. aastast. 1927 aastal andis Hariduministeeriumile kuulunud hoone I korruse Eduard Vildele (1865-1933). 1933. aastal kirjanik suri ja plaaniti kirjaniku mälestusmuuseumi avamist. Alles 1946. aastal avati muuseum. 1965. aastal avati ekspositsioon ka II korrusel.

Allikad

Hein, L. (1984) Eduard Vilde memoriaalmuuseumi arhitektuuriajalooliselt väärtuslike detailide inventariseerimine. [www]

- Kastellaani maju ravib vana materjal