Mälestise nimi Elamu, 1905. a. ja Tallinna Linna Poeglaste Kaubanduskooli hoone
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Väärtuslik hilishistoritsistlik paekivihoone, kus pikemat aega tegutses Poeglaste Kommertsgümnaasium.

Kirjeldus

Tallinna Linna Poeglaste Kaubanduskooli hoone on kolmekorruseline osaliselt väljaehitatud pööningukorrusega kellerdatud üürimaja. Hoone arhitektuurne lahendus on asümmeetriline. Liigendatud on taga- ja peafassaad. Risaliidiosa lõpeb III korrusele avaneva rõduga, mille kohale jääb katusekorruse astmikfrontoon. Peafassaadile lisavad dekoratiivsust “gooti” karniisid astmikfrontoonidel ja seinapinnas, profileeritud vahekarniisid ja siiru motiiviga rõdupiire, kaarsillusega aknad ning katusekorruse keskteljele avanev tornikene. Valitsev materjal on paekivi.

Hoone paikneb Sakala tänaval, väikese tagasiastega tänavajoonest.

Ajalugu

Endisest Kühnertite aiast eraldatud krundile 1905. aastal Otto Schotti projekti järgi ehitatud kolmekorruseline krohvimata paekivist hoone esindab hilist neogootikat. Projekti järgi oli hoone mõeldud suurte esinduskorteritega kodanlikuks elamuks, kuid valmimise järel sai sellest koolimaja. 1907-1909 ehitati hoonele juurde hoovitiib, kus asusid klassiruumid. Hoonet kasutas Tallinna Kaubanduskool, hiljem Poeglaste Kommertsgümnaasium. 1920. aastatel teostati hoones ulatuslik ümberehitus H. Johansoni projekti järgi. Algsetest historitsistlikest interjööridest on ametiruumidena kasutatavas hoones säilinud üksikuid detaile – mõned tahveluksed, peatrepikoja trepivõre.

Allikad

Künnapuu, Liivi (2001). Arhitektuuriajaloolised eritingimused, Tallinn, Sakala 21 hoone restaureerimiseks. Tallinn. TLPA arhiiv N.9.692