Mälestise nimi Peeter Süda (1883-1920) haud

Tuntud helilooja ja organisti viimane puhkepaik ühes silmapaistva hauatähisega.

Mälestise kirjeldus

Aasta pärast P. Süda valmis 1923.a tema haual August Pulsti (1889-1977) kavandi järgi juugendstiilis hauatahvel, millele lisaks tavalistele andmetele oli graveeritud noodid tema lõpetamata helitööst "Requiem". 1923.a alanud korjanduse tulemusel püstitati 1927.a selle asemel skulptor F. Sannamehe kujundatud pronksbüst ja hauasammas; hauaplatsi kujundas A. Pulst. Graniitplokkidest ääristatud hauaplatsi suurus 3.20 x 2.50 meetrit. Hauasammas koosneb kaheastmelisest hallikast graniidist postamendist ja sellel asetsevast pronksbüstist. Teise maailmasõja ajal skulptuur hävis ja asendati 1970.a uue originaalse valuvormi järgi valmistatud pronksbüstiga. See varastati uuesti 1992.a, kuid on taastatud graniitbüstina.
Postamendi ülemise astme ülaosas kõrgreljeefne poleeritud tekst:
Helikunstnik
PEETER
SÜDA
30. jaan. 1883
- 3 aug. 1920

Mälestise ajalugu

Peeter Süda on sündinud 1883. aastal Viki külas, Saaremaal ning surnud 1920. aastal Tallinnas. Tuntud helilooja sündis talupoja perekonda, muusikalised anded ilmnesid juba lapsena. Oma muusikalise hariduse omandas Peterburi konservatooriumis orelit õppides. Tema loomingus on peamiselt heliteosed orelile, samuti tegutses Peeter Süda ka muusikapedagoogina.

Postimees, 30.07.1927, artikkel "Mälestusmärk Peeter Südale" (lk. 5)

Üldinfo

Peeter Süda haud Kalmistute registris : http://www.kalmistud.ee/g734/haudi?action=hauaplats&filter_hauaplats_kalmistu=27&filter_hauaplats_hauaplats=107546