Mälestise nimi Theodor Altermanni (1885-1915) haud

Tuntud kultuuritegelase viimane puhkepaik ühes silmapaistva hauamonumendiga.

Mälestise kirjeldus

Theodor Altermanni hauamonument on ühine näitleja ja lavastaja Karl Jungholziga. Hauasamba skulptor on Juhan Raudsepp. Dolomiidist sammas koosneb kahest vertikaalsest kandilisest sambast, neid ühendavast süvendosast ja samba peal asetsevast poolümarast pinnast, mille esiküljel on kujutatud teatri sübolid - naerev ja nuttev mask ning kannel. Sammaste ülaosas asetsesid nüüdseks varastatud pronksist T. A.(vasakpoolne) ja K.J. (parempoolne) portreebareljeefid. Bareljeefide all tekstid - tekstialune riba sisseraiutud, selles kõrgreljeefne tekst - vastavalt:
Teodor Altermann Karl Jungholz
daatumid daatumid

Mälestise ajalugu

Theodor Altermann oli Eesti näitleja ja lavastaja Estonia teatris. Altermann sündis 24. november 1885 Visja külas ning suri 1. aprill 1915 Tallinnas. Hauatähis on valminud 1929, püstitatud 1930.aastal. 1992.aastal varastati pronksbareljeefid.

Eelarve hauamonumendi restaureerimistööde kohta. Tallinn 1997. (asub MKA arhiivis)