Mälestise nimi Karl Jungholzi (1878-1925) haud

Tuntud lavastaja ja teatritegelase viimane puhkepaik.

Mälestise kirjeldus

Ühine hauasammas Karl Jungholziga.Valminud 1929.a. Püstitatud 1930.a.Skulptor Juhan Raudsepp. 1992.a.varastatud pronksbareljeefid.
Dolomiit.
Sammas koosneb kahest vertikaalsest kandilisest sambast, neid ühendavast süvendosast ja samba peal asetsevast poolümarast pinnast, mille esiküljel on kujutatud teatri sübolid - naerev ja nuttev mask ning kannel. Sammaste ülaosas asetsesid nüüdseks varastatud pronksist T. A.(vasakpoolne) ja K.J.(parempoolne) portreebareljeefid. Bareljeefide all tekstid - tekstialune riba sisseraiutud, selles korgreljeefne tekst - vastavalt:
Teodor Altermann Karl Jungholz
daatumid daatumid

Mälestise ajalugu

Karl Jungholz sündis Kivijärvel 1878. aastal ning suri Tallinnas 1925. aastal. Oma hariduse omandas ta Tartus õppides trükiladujaks, seejärel kannustatuna huvist teatri vastu asus tööle Taara seltsi näitleja ja lavastajana. Ta täiendas end Berliinis ning seejärel töötas Vanemuises näitejuhi abina ja näitlejana. Hiljem suundus tööle Estonia teatri lavastaja ja näitleja ning hiljem ka juhi kohale. Jungholz töötas ka Endla teatri juhina. Ta oli ka Näitlejate Liidu asutaja ja esimene juht.

Eelarve hauamonumendi restaureerimistööde kohta. Tallinn 1997. (asub MKA arhiivis)