Mälestise nimi 9. märtsi 1944.a. pommitamise ohvrite matmispaik

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Matmispaigal on säilinud üksikud hauatähised. Rajatud on monument, mis koosneb paekivist nelinurksest ühest küljest avatud piirdest, millele asetatud mustadele graniitplaatidele on tahutud hukkunute nimed, ning metallist raamis sees asuvast ristist.

Mälestise ajalugu

9. märtsil 1944. aastal alustasid nõukogde õhuväed rünnakule Tallinnas ning pommitamise käigus hävis suur osa hoonestusest ning hukkunuid oli ligikaudu 500. 25.aprillil 1990.a püstitati matmispaigale kõrge puurist ja algatati traditsioon igaaastaselt 9. märtsi keskpäeval läbi viia pommiohvrite mälestustseremoonia. 16.detsembril 2004. aastal avati paekivist mälestuskompleks, millel asetsevad mustast graniidist plaadid kõigi 544 hukkunu nimega, kes on antud alale ühishaudadesse maetud. Mälestuskompleksi projekteerija oli arhitekt Kaire Rjadnev-Meristo.

Evald Laasi. Tallinnas 9.märtsil 1944. - Rahva Hääl 8.03.1989