Mälestise nimi Jakob Kuke (1870-1933) haud

Esimese eestlasest luteriusu piiskopi viimane puhkepaik.

Mälestise kirjeldus

Hauaplatsil puhkavad kolm Eesti Evangeelse Luterliku kiriku silmapaistvat vaimulikku ning Jakob Hurda abikaasa ning Rudolf Hurda ema. Hauamonument on pühendatud Jakob Kukele ning on kujundatud massiivsetest graniitplokkidest. Hauatähise eest on graniidist astmestik. Hauatähisel on välja tahutud Jakob Kuke bareljeef ning kõrgreljeefsed tekstid.

Mälestise ajalugu

Jakob Kukk sündis 1870. aastal Ilmatsalu vallas ning suri 1933. aastal Tallinnas. Peale alghariduse omandamist astus Jakob Kukk Tartu Ülikooli usuteadust õppima, vaimuliku eksamid sooritas ta Riia konsistooriumis. Peale vaimulikuks pühitsemist töötas ta mitmel pool abiõpetajana, muuhulgas ka Peterburi Jaani koguduses. Vaimulikuna võttis ta osa ka Vabadussõjast ning peale sõda pühitseti ta Tallinna Kaarli kirikus piiskopiks, olles esimene eestlasest piiskop.

Sirp 22.10.2013, artikkel "Adele Eugenie Hurda mälestamisest"