Mälestise nimi Jaan Poska (1866-1920) haud

Tuntud poliitiku ja riigitegelase viimane puhkepaik ühes väärtusliku hauamonumendi ja piirdega.

Mälestise ajalugu

Jaan Poska sündis 1866. aastal Laiuse vallas õigeusupreestri perekonda. Oma kõrgema hariduse omandas ta Tartu Ülikoolis, õppides esmalt usuteadust kuid seejärel õigusteaduse eriala, mille ta ka lõpetas. Peale kooli lõppu asus Poska tööle advokaadina ning tundis huvi tärkava eestluse vastu. Õige pea asus Poska tegutsema ka poliitikas ning ta valiti Tallinna volikokku, hiljem juba Tallinna linnapeaks. Vahetult enne Vabadussõja algust oli Poska Eestimaa kubermangu komissaar. Eesti Vabariigi iseseisvudes tegeles Poska peamiselt välisesinduste ülesehitamisega ning muuhulgas juhtis Tartu rahu sõlmimise ajal Eesti delegatsiooni. Jaan Poska suri 1920. aastal Tallinnas ning tema auks korraldati esimene riiklik matusetseremoonia.