Mälestise nimi Issanda Muutmise kirik
Mälestise vana number 792-k; Arh. nr. 43
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Inspektor: Muinsuskaitseameti ehitismälestiste peainspektor, Triin Talk

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840.

Silmapaistva klassitsistliku arhitektuuriga kirikuhoone, säilinud väärtuslikud interjööridetailid.

Mälestise kirjeldus

Kõige väärtuslikemate säilinud esemetena asuvad kirikus: barokne ikonostaas (barokkaltar arhitekti, skulptori ja maalija Ivan Zarudnõi juhatamisel valmis 1719. aastal ja see seati üles 1732. aastal), Tallinna vanim kirikukell (Matthias Beninck, 1575. aastast), Püha märterpiiskop Platoni hauamonument kirikus ja mälestussammas kirikuaias.

Mälestise ajalugu

Kirikuhoone Tallinna vanalinnas ehitati algselt 13. sajandil rooma-katoliku kiriku Tallinna Püha Miikaeli naiskloostri peakirikuks. Taani kroonikate põhjal on üritatud tõestada, et kloostri ehitamist alustati 1249. aastal Taani kuninga soovil, kuid on võimalik, et see aastaarv on kloostri asutamisotsuse tegemise aeg. Hoone ehitati 1732. aastal ümber Issanda Muutmise peakirikuks. 1776. a. kõrgendati polügonaalne trepikäigumüüristik kiriku edelanurgas barokk-kiivriga torniks, mis asendas endist viilutorni. Praegused klassitsistlikud aknad, peauks, katusekuppel ja sisekujundus valmisid aastail 1827–1830 (arhitekt A. J. Melnikov, juhendas arhitekt J. Bantelmann).