Mälestise nimi Maja, kus 1922-1940 elas Johan Laidoner

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Tuntud riigitegelase ja sõjaväelase Johan Laidoneri kodumaja.

Mälestise kirjeldus

2-korruselise villa fassaadi katab horisontaallaudis. Mansard- ja kelpkatuse kattena on kasutatud valtsitud plekki. Maja aknad on ruudukujulise jaotusega, osadel esimese korruse akendest on ka aknaluugid. Lõunaseina trepiga peasissepääsu kohal asub neljale sambale toetuv klaasitud veranda. Põhjaseinas teise korruse rõdul on värvilised vitraažid. Hoone esimesel korrusel on suur saal, analoogne ruum on ka korrus kõrgemal. Interjööris on säilinud arvukalt rajamisaegseid detaile – siseuksed ja uksepiirded, kamin, peatrepi kujundus, kabineti lambrii, teise korruse laekarniisid, esimese korruse peegelvõlvid jm.

Mälestise ajalugu

1872. aastal omandas kinnistu Gerhard von Kügelgen, kes rajas ühekordse sammastega maja, millest on tänaseks säilinud võlvitud keldriruumid, eenduv trepp ning sammasportikus. Eesti Vabariigi ajal oli kinnistu omanikuks Johan Laidoner (1884–1953), kelle tellimusel projekteeris Edgar Johan Kuusik (1888–1974) aastatel 1921–1922 varem krundil olnud hoone ümber villaks. Alates 1940. aastatest on hoonet kasutatud erinevalt – see on olnud kasiino, parteikool, ERKI arhitektuurikateeder jm. 1990. aastate alguses kohandati hoone hotelliks, hiljem resideerus siin Ameerika Ühendriikide suursaadik. Hiljem liikus maja eraomandusse ja on nüüd kasutuses elamuna.

kaitsevöönd ei ole määratletud (vastavalt MkS 50m mälestisest)

Pluss OÜ. (2011) Laidoneri villa rekonstrueerimine esindushooneks. TKVA Toimik N9-7217