Mälestise nimi Maja, kus aastatel 1867-1917 asus Toomvaestekool

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestis on ajalooline Toompea vaeslaste koolimaja.

Mälestise kirjeldus

Mälestis on kahekorruseline, kõrge paekivist sokliga, krohvitud paekivihoone. Ehitatud koolimajaks 1860. aastatel. Esiküljel paikneb paekivitrepp sammastele toetuva varikatusega. Hoonel on paekarniisid ja piudust toolvärgil plekkatus. Vahelaed ja põrandad on puidust. Keldrilagi osaliselt betoon, osaliselt paevõlvidel. Vaheseinad on puidust. Interjööris leiduvad peakivist trepid, mis on kaetud puiduga, 2. ja 3. korruse vahel asub puidust keerdtrepp, mille käsipuud puitbalustraadiga. Seinad on krohvitud ja värvitud, põrandad kaetud keraamilise plaadi, linoleumi ja kilpparketiga, keldripõrandal leidub säilinud algset kiviparketti.

Mälestis asub Tallinna kesklinnas, Wismari tänava krundi sügavuses.

Mälestise ajalugu

Maja on ehitatud 1867. aastal, projekti autoriks arhitekt Ferdinand Kordes. Aastatel 1867-1917 asus hoones Toomvaestekool ja see kuulus Eesti Evangeelsele Luteri Kirikule. 1937. aastast tegutses hoones XV algkool ja seejärel Tööstuskool. 1955. aastal asus hoones Onkoloogilise Dispanseri haigla, hiljem kuni 1990. aastateni Tallinna Vabariiklik Narkoloogiadispanser. Nüüd on hoone kasutusel Wismari haiglana, mis asutati 1985. aastal.

Allikad

Pantelejev, A. (2007) Wismari 15 hoone remont-restaureerimise muinsuskaitse eritingimused. TKVA Toimik N9-5014.