Mälestise nimi Ohvriallikas

Inspektor: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Arheoloogia, Kultuspaigad, Ohvriallikas.

Mälestise tunnus

Ajaloolisele looduslikule pühapaigale viitava kirjalikult fikseeritud rahvapärimusega seotud maastikuelement (allikas), selle asukoht maastikul, teaduslikku informatsiooni ja kultuuriväärtusega asju sisaldav pinnasekiht.

Mälestise asukoha kirjeldus

Ohvriallikas asub Järise-Asuka tee (nr 21126) idakaldal, mälestise silt paistab teele. Allikasse on visatud palju sente kui ohvriande. Kõrval vahetus läheduses asub nn "Sakste allikas" (mis ei ole riikliku kaitse all - Pöitse külas, Mustajala valla sildi all).

Mälestise ajalugu

Allika võib dateerida II aastatuhandesse, kuid seda kasutatakse tänapäevalgi. Allikat on mainitud 1924. a Saaremaa ja Muhu muinajäänustes, lk 50 ja Holzmayer, J. B poolt 1872. a teoses Erinnerungen aus dem heidnischen Göttercultus und alte Gebräuche verschiedenen Art, gesammelt unter den Insel-Esten (Mälestise ajalugu on koostatud mälestise passi põhjal).

Mälestise kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates.