Mälestise nimi Ohvriallikas Silmaallik
Mälestise liik arheoloogiamälestis, ajalooline looduslik pühapaik

Menetleja: Looduslike pühapaikade nõunik, Pikne Kama

Arheoloogia, Kultuspaigad, Ohvriallikas.

Mälestise tunnus

Ajaloolisele looduslikule pühapaigale viitava kirjalikult fikseeritud rahvapärimusega seotud allikas, selle asukoht maastikul. Teaduslikku informatsiooni ja kultuuriväärtusega asju sisaldav pinnasekiht allikas ja selle ümbruses.

Kirjeldus

Allikast voolab välja väike oja, mis suubub omakorda suuremasse. Allikas on vett täis kevadeti, kuna kuiva suvega allikas kuivab ja selle koha leidmine on raskendatud.

Asukoha kirjeldus

Ohvriallikas paikneb endise jaotuse järgi Mustjala kihelkonnas. Allikas asub Mustajala külas, Hiilasmaa talust ca 200 m SW-poole, soisel, metsasel alal. Allikast edela poole jääb arheoloogiamälestis ohvriallikas "Hiieniidi allikas", reg nr 12542.

Ajalugu

Allika võib dateerida II aastatuhandega. Allikas kirjanduses teated puuduvad. Allika avastas 1972. a juulis Hiieniidi allika, mälestis reg nr 12542, inspekteerimisel arheoloog J. Selirand, kelle tolleaegne Ilasmaa talu perenaine kohta näitas. Rahvapärimuse järgi on allikast võetud vett silmade pesemiseks ja sinna olla sisse visatud hõberaha. Mälestisele on koostanud passi 1973. a oktoobris arheoloog J. Selirand (Mälestise ajalugu on koostatud mälestise passi põhjal).

Mälestise kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates.