Mälestise nimi Linnus "Pöide maalinn", "Kahutsi maalinn"

Arheoloogia, Kaitserajatised, Linnus.

1. Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu.
2. Maastikus eristatav.
3. Rahvapärimuses fikseeritav.

Kirjeldus

Linnus asetseb 4-5 m kõrgusel loodusliku seljaku NO-poolsel osal. Põhiplaanilit ovaalne linnuseõu hõlmab u 3700-3800 ruutmeetrit. Valli kõrgus siseküljelt on 5-6 m, välisküljelt koos algse seljakunõlvaga - kuni 10-11 m. vall on kaetud kamardunud mullakihiga, milles leidub kive. Valli sise- ja väliskülg on tõenäoliselt laotud kividest kuivmüürina. Maalinnal on kaks kinnivarisenud väravakäiku, üks NO-küljel, teine SW-küljel. Linnuseõu on suhteliselt tasane, kultuurkihiga, keskel kividega täidetud lohk, ilmselt muistne kinniaetud kaev. Kultuurkihi paksus on õue keskosas 0,2-03 m, valli sisejalami vööndis kuni 1,2-1,3 m.

Ajalugu

Kõige põhjalikumalt kaevatud maalinn Saaremaal (Vello Lõugas 1990-1993). Sellel linnamäel avastati kaks ehitusjärku, millest esimene hõlmas eelviikingiaja lõppu ning viikingiaja esimest poolt, teine aga 12. saj lõppu ja 13. sajandit. Kaevandis, mille üks nurk lõikas osaliselt ka linnuse valli, avastati kahe viikingiaegse kerisahjudega hoone jäänused. Ahjuvarede kõrval olid säilinud põranda paeplaatidest sillutis. Linnuse esimese ehitusjärgu vall koosnes kaevandi osas kividest ja mullast (Lõugas, Mägi 1994a, 1994b). Suhteliselt paks kultuurkiht osutas, et linnuses elati põsivalt kuni selle mahapõlatamiseni umbes 10. sajandil. 7-9. sajandil oli taas kasutusel Asva maalinn Pöide kihelkonna lõunaserval. (Saaremaa 2. Ajalugu. Majandus. Kultuur, 2007, lk 60).

Meie Maa 30.01.2015, Ahto Jakson "Pöide aasta tegu on Kahutsi maalinna talgud"