Mälestise nimi Laemaal «Europe röövimine» 18. saj. (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Monumentaalmaal, Laemaal.

Haruldane näide kohalikust baroki stiiliperioodi kuuluvast lõuendalusel plafoonmaalist.

Mälestise ajalugu

Laemaal avastati krohvimattide alt 1908. aastal. II Maailmasõjas sai maal tugevalt kahjustada, puhastati ja konserveeriti 1949/50 aastal ja restaureeriti põhjalikumalt 1956. aastal. Viimati restaureeritud OÜ Vana Tallinn poolt 1997 aastal. Kunstimälestisena muinsuskaitse all 1964. aastast.

Vallasmälestise kirjeldus

Autor, valmistamise koht: Maal on atribueeritav tundmatule kohalikule kunstnikule ning arvatavalt valminud 18. sajandi keskpaigas. 1
Mõõtmed: 451 x 667 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Plafoonmaal paikneb Lai tn. 29 kinnistu II korruse nurgasaalis ning on maalitud kümnest lõuendipaanist käsitsi kokku õmmeldud alusele. Maal on atribueeritav tundmatule kohalikule kunstnikule ning arvatavalt valminud 18. sajandi keskpaigas. Maali kompositsiooniline ülesehitus on kujundatud baroksele laemaalile iseloomuliku pilves taeva fooniga, loomaks avatud laega ruumi illusiooni. Marmoreeritud raamiga ovaalset keskmedaljoni ümbritseb tugeva ornamentaalse raamistusega dekoratiivne vöönd- maastikku ku