Mälestise nimi Kääbas

Seisund: asukoht tuvastamata

Arheoloogia, Matmispaigad, Kääbas.

Kirjeldus

Kääbas on loode-kagu suunas pikk 13,5 meetrit, laius aga 7-8 meetrit. Kääpa kagu- ja loodeots on madalamad ja kitsamad. Kääpa keskel on 1,5 x 3,2 m lohk.

Asukoha kirjeldus

Kääbas asub endise jaotuse järgi Tartumaal, Kodavere kihelkonnas. Kääbas asub Peatskivi-Savastvere maanteest kirde pool. Maastikuliselt paikneb kääbas Mustjärve orust kirde poole tõusval kõrgemal seljakul.

Ajalugu

Kääpaid on mainitud J. Jungile saadetud kirjades. Kahe kääpa kohta leidub teateid ka A. Tiitsmaa Kodavere kihelkonna kirjelduses 1921. aastal.

Kääpad kuuluvad I aastatuhande teise poolde. Riikliku kaitse alla on need võetud 1973. aastal.