Mälestise nimi Maal "Fr.R.Kreutzwaldi" portree A. Laikmaa (pastell)

Kunst, Objekt, Maal, Tahvelmaal.

Maal on oluline kui tuntud Eesti kunstniku töö ning väärtuslik kultuuriajaloolisest aspektist.

Mälestise kirjeldus

Tugeva rahvusromantilise alatooniga maalil on lauluisa kujutatud kolmveerandprofiilis, lihtsas hallis ülikonnas, valge särgi ning lipsuga, käed rinnal risti. Tausta poolitab roosa koidukiir, tulevikulootuse sümbol. Kreutzwaldi naturalistliku täpsusega edasiantud portree teostamisel on kunstnik toetunud fotodele. Teos omab mitte niivõrd kunstilist väärtust kui peegeldab oma ajastu ideaale ning on oluline kultuuriajalooline dokument.

Mälestise ajalugu

Maali algvariant valmis kunstnikul nimetuse all "Kaugelt näen kodu kasvamas" Fr. R. Kreutzwaldi 100. sünniaastapäeva tähistamiseks 1903. aastal. Maal osales ka Provintsiaalmuuseumis Laikmaa õpilastööde näitusel 1903.-1904. aastal ning kingiti „Estonia“ Seltsile, hävis aga "Estonia" teatri tulekahjus. Portree saavutas erakordse populaarsuse, millele aitasid kaasa ka temast Münchenis valmistatud värvilised reproduktsioonid. Teadaolevalt ei ole maal väljas olnud kunstniku isiknäitustel ega osalenud ka ülevaatenäitustel. Laikmaa teostas algversiooni järgi mitmeid kergelt modifitseeritud koopiad- üks variantidest aastast 1924 kuulub Eesti Kunstimuuseumile, heatasemeliseks koopiaks võib pidada ka vaadeldavat pastellmaali 1934. aastast.
Pastellmaal on kunstimälestisena muinsuskaitse all 1964. aastast.

Materjal: pastell, paber.
Autor, valmistamise koht: Ants Laikmaa
Mõõtmed: ca 95,5 cm x 70 cm, raamiga 111,0 cm x 86,1 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kunstniku signatuur ja daatum maalil all paremal: A. Lpm -34
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Veel 1979. aastal oli maal klaasitud ning dekooriga raamiga raamistatud. 2003. aastal enne konserveerimist oli raamistus vahetatud, puudus klaas ning maali pastellikiht mehhaaniliselt kahjustatud. Konserveeritud Ennistuskojas "Kanut" 2003. aastal