Mälestise nimi Lünettmaal "Susanna kohtu ees", J. Aken, 1667 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal.

Eesti profaanse barokk-maalikunsti tähelepanuväärne näide

Mälestise kirjeldus

Õliga lõuendile maalitud poollünettmaal asetseb algsel kohal raesaali lääneseina põhjapoolse võlviku lünetiväljal. Algne aluslõuend on kokku õmmeldud neljast horisontaalsest lõuendipaanist, ümbrisraam uuendatud 1960-1962 läbiviidud restaureerimistööde käigus. Uusaegses raekoja-ikonograafias on see Vana-Testamendi stseen palju kasutamist leidnud. Lünettmaal on teostatud portretist Johann Akeni poolt 1667 aastal (Tallinnas tegev alates, surnud Riias 1689). Kompositsioonil on Susanna kujutatud kohtuteenrite vahel, vasakul süüdistajate ja kohtunike grupp, taustal keskel sulane Daniel. Maalitud valguse-varju pehmete kontrastidega, millesse lisavad erksust lokaaltoonid.

Raesaali lääneseina põhjapoolse võlviku lünetiväljal

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1964. aastast.

Aruanded

Lünettmaalide seisundi kirjeldus. Ettepanekud nende konserveerimiseks. Tallinn 1998 (asub MKA arhiivis)
Konverveerimistööde kaart. Tallinn 1999

Meedia

Piret Peensoo. Raekoda pühadeks uueks. Kaheksa lünettmaali taastamine vältab suveni. - Eesti Päevaleht 9.02.1999, lk 5.

Materjal: lõuend, õli.
Autor, valmistamise koht: Johann Aken, Tallinn
Mõõtmed: H 264 L 252 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Maali allosas alamsaksakeelne moraliseeriv värss
Susanna lieber wil verlichten Leib und Leben,
Alss ihre Keusche Her durch böse Lust vergeben
Drumb rettet Sie auch Gott durch Daniel den Knecht,
Bringt umb die falsche Zung und giebet der ihr Recht.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): 1923.a konserveerinud kunstnik Johannes Greenberg, 1960. aastatel konserveerinud E. Põllu poolt ja asetati oma algsele kohale 1964.a. 1999.a konserveerinud Ennistuskoda “Kanut