Mälestise nimi Lünettmaal "Kristus ja abielurikkuja naine", J. Aken (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal.

Raekoja lünettmaal kuulub Eesti profaanse barokk-maalikunsti tähelepanuväärsete näidete hulka

Mälestise kirjeldus

Õliga lõuendile maalitud poollünettmaal asetseb algsel kohal raesaali lääneseina põhjapoolse võlviku lünetiväljal. Algne aluslõuend on kokku õmmeldud viiest horisontaalsest lõuendipaanist, ümbrisraam uuendatud 1960-1962 läbiviidud restaureerimistööde käigus.
Uue Testamendi teemaline kompositsioon “Kristus ja abielurikkuja naine” on maalitud portretist Johann Akeni poolt 1667. aastal (Tallinnas tegev alates, surnud Riias 1689). Maalil on kujutatud paremal ristamisi rinnale asetatud kätega abielurikkuja naine, vasakul esiplaanil Kristus, kes osutab sõrmega põrandale kirjutatud sõnadele: Wer unter euch ohne Sünde ist, der werffe den Ersten Stein auff Sie. Joh. VIII. Kompositsioon on maalitud säravates ja küpsetes värvitoonides, lokaaltoonide vastandustena, selle graafiline eeskuju pärineb Mattheus Meriani pildipiiblist Icones Biblicae (algversioon ilmus 1625-1627).

raesaali lääneseina põhjapoolse võlviku lünetiväljal

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1964. aastast

Aruanded

- Lünettmaalide seisundi kirjeldus. Ettepanekud nende konserveerimiseks. Tallinn 1998 (asub MKA arhiivis)
- Konverveerimistööde kaart. Tallinn 1999

Meedia

Piret Peensoo. Raekoda pühadeks uueks. Kaheksa lünettmaali taastamine vältab suveni. - Eesti Päevaleht 9.02.1999, lk 5.

Materjal: lõuend, õli.
Autor, valmistamise koht: Johann Aken, Tallinn
Mõõtmed: kõrgus ca 264 cm, laius alt ca 252 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Maali allosas saksakeelne moraliseeriv värss:
Begierigseynd alhie die Schrifft gelährte Pfaffen,
Die Ehebrecherin zu richten und zu straffen.
Herr Christus giebt es zu, doch wo Sie wurden seyn
Ohn Fehler; balt der Pfaff das Richten stelet ein
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Maal konserveeriti 1923 aastal kunstnik Johannes Greenbergi poolt, 1960-1962 konserveeriti E. Põllu poolt ja asetati oma algsele kohale 1964. aastal. Ennistuskoja “Kanut”poolt konserveeritud 1999. aastal