Mälestise nimi Lünettmaal "Seeba kuninganna Salomoni ees", J.Aken (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal.

Raekoja lünettmaal kuulub Eesti profaanse barokk-maalikunsti tähelepanuväärsete näidete hulka

Mälestise kirjeldus

Õliga lõuendile maalitud poollünettmaal asetseb algsel kohal raesaali idaseina lõunapoolse võlviku lünetiväljal (kaar vasakul). Algne maalialus on kokku õmmeldud kolmest vertikaalsest lõuendilaiust. Ümbrisraam vahetatud 1960-ndate konserveerimistööde käigus. Erineb maalimismaneerilt ja vormikäsitlustelt raesaali teistest, Johann Akenile omistatud töödest ning on maalitud samaaegselt teiste lünettmaalidega 1667, arvatavalt portretist Johann Akeni abilise või mõne tundmatu Tallinna meistri poolt. Maalil kujutamist leidnud piiblistseen “Seeba kuninganna Saalomoni ees” on olnud 16.-17. sajandil maaliteemana üsna levinud, raekoja-ikonograafia kontekstis toimib kui ülistuslaul kuningas Saalomoni tarkusele ja võimule. Kompositsioon kujutab troonil istuvat kuningas Saalomoni, kelle ees põlvitab temale annetusi ja kinke toov Seeba kuninganna. Graafilise eeskujuna on meister kasutanud samateemalist kompositsiooni Mattheus Meriani pildipiiblist Icones Biblicae (algversioon ilmus 1625-1627)

raesaali idaseina lõunapoolse võlviku lünetiväljal (kaar vasakul)

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1964. aastast.

Aruanded

- Lünettmaalide seisundi kirjeldus. Ettepanekud nende konserveerimiseks. Tallinn 1998 (asub MKA arhiivis)
- Konverveerimistööde kaart. Tallinn 1999

Meedia

Piret Peensoo. Raekoda pühadeks uueks. Kaheksa lünettmaali taastamine vältab suveni. - Eesti Päevaleht 9.02.1999, lk 5.

Materjal: lõuend, õli.
Autor, valmistamise koht: Johann Aken, Tallinn
Mõõtmed: vm kõrgus ca 264 cm, alumine laius ca 252 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Maalil allservas saksakeelne moraliseeriv värss:
Die Weisheit Salomons, Pracht, wunder hohe Gaben,
Weit aus Arabian mit macht gelocket haben
Die reiche Königin, so Ihm deswegen holdt,
Auch mild beschencket hat mit Specerey und Goldt.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Maal konserveeriti 1923. aastal kunstnik Johannes Greenbergi poolt, 1960-1962 konserveeriti E. Põllu poolt ja asetati oma algsele kohale 1964. aastal. Ennistuskoja “Kanut”poolt konserveeritud 1999. aastal