Mälestise nimi Ohvriallikas "Põrguvaluläte"

Inspektor: Muinsuskaitseameti Tartu maakonna vaneminspektor, Karin Vimberg

Arheoloogia, Kultuspaigad, Ohvriallikas.

1) Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu.
2) Maastikuliselt eristatav.
3) Kirjalikult fikseeritud pärimus.

Mälestise kirjeldus

Allikas voolab välja Lavatsi järve kõrge kalda alt enam-vähem tasasest maapinnast. Järve kallast ümbritseb selles kohas 50-75 m laiune võsastunud suuremate puudega ala. Vooluhulk pole eriti suur, kuid allikas ei kuiva ära ka kuivadel suvedel.

Mälestise asukoha kirjeldus

Ohvriallikas asub endise jaotuse järgi Tartumaal, Võnnu kihelkonnas. Allikas asub Poka suurfarmi - Mäletjärve tee põhjaküljel 300 m teest põhja pool. Muistus paikneb Järvetaguse nr 1 talu maal, 200 m talust kirdes.

Mälestise ajalugu

Muistist on mainutd L. Rootsmäe käsikirjas "Võnnu kihelkonna kohanimed ja ajalugu" Tartu 1990. Allika kohta liigub sealkandis jutte ka tänapäeval.
Dateering langeb II aastatuhandesse. Mälestis on kaitse alla võetud 1996. a.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevöönd: "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" kultuuriministri käskkiri 21. juuni 2006 nr 208 (RTL, 04.07.2006, 52, 967).