Mälestise nimi Jaakobuse, Peetruse, Luukase, Johannese, Siimoni ja Matteuse kujutised pingirinnatisel, 1650 (õli, puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Sisustus, Kirikusisustus.

Muinsuskaitse alla võetud kui kiriku interjööri rikastavad maaliteosed 17. sajandist

Mälestise kirjeldus

Baroksed figuraalmaalid, mis kaunistavad piki löövi asetsevaid kahte pingirinnatist: põhjalöövi idaosas - Siimon, Johannes, identifitseerimatu figuur (Paulus?), Luukas, ja samal joonel lõunalöövis - Matteus

Mälestise asukoha kirjeldus

Maalid kaunistavad piki löövi asetsevaid kahte pingirinnatist: põhjalöövi idaosas - Siimon, Johannes, identifitseerimatu figuur (Paulus?), Luukas, ja samal joonel lõunalöövis - Matteus.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1929. aastast: Paulus – reg. nr. 320, Peetrus – nr. 321, Taavet (pro Luukas) – nr. 322, Ristija Johannes (pro apostel Johannes) – nr. 323, Simon – nr. 324. Reg. nr. 325 all kordub ekslikult Ristija Johannese nimi, samuti põhjaküljel paiknevana. Matteus puudub nimekirjas, tulenevalt Nottbeck-Neumanni atribueeringust – Johannes (Ilmutusraamatu kirjutajana). 1973. aastast 6 maali (Paulus, Peetrus, Taavet, Johannes, Siimeon; Matteus jäänud nimetamata) – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 43

Materjal: puit, õli.
Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu kunstnik, Tallinn
Dateering: 17. sajandi keskpaik (1650)
Mõõtmed: apostel Siimon Kaanast (Selootes) vm. 75,8 x 67,5 cm; apostel (evangelist) Johannes vm. 75,5 x 67,7 cm; identifitseerimatu figuur (apostel Paulus?) vm. 75,8 x 67,8 cm; apostel Peetrus vm.75,5 x 67,5 cm; evangelist Luukas vm. 75,5 x 68; evangelist Matteus vm. ca 77 x 66 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Maalil "Evangelist Luukas" aastaarv 1650 (raamatu paremas allnurgas)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): apostel Siimon Kaanast: maali pealispind tumenenud, kulunud, kriimustatud; lauapragu (allosas laiem) peaaegu läbi terve pildipinna; Johannes: maali pealispind (kattelakk) tumenenud, kulunud, värvikadudega; identifitseerimatu: maali pealispind (kattelakk) tugevasti tumenenud, kohati kulumist ja värvikadusid; Peetrus: maali pealispind (kattelakk) tugevasti tumenenud, kulunud, kohatiste värvikadudega; allosas lauapragu; Luukas: maali pealispind (kattelakk) tugevalt tumenenud, kohatiste värvikadudega; Matteus: maali pealispind tumenenud, kuid vähem kui eelmiste figuuride puhul; kulumist, värvikadusid; kogu pilti läbib lauapragu.