Mälestise nimi M. Frosa portree-epitaaf, 1650 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Epitaaf.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kunstiväärtuslik portree-epitaaf barokkajastust 17. sajandi keskpaigast

Mälestise kirjeldus

Eestis ainulaadse 17. sajandi keskpaiku maalitud (õli, lõuendil) barokse portree-epitaafi põhielemendiks on Christophorus Michael Frosa kolmveerandportree, mis kujutab seisvat, peaaegu en face vaataja poole suunatud näoga, vuntside ning poolpikkade juustega keskealist meest valge krookkraega mustas rüüs. Mehe vasak käsi toetub tõenäoliselt lauale, paremas käes aga hoiab ta kaunis köites raamatut. Portreteeritavast kiirgab rahu ja tõsidust. Teos on maalitud heal kunstilisel tasemel. Maali ümbritseb lame mustaks värvitud, kullatud profileeritud servadest ääristatud raam. Raami tagaküljele kinnitub tasapinnaline laudadest väljasaetud voluutkontuurne ehisraamistus, alumise ja pealmise osa kese tipneb ristikulehte (kolmsiir) meenutava detailiga. Ehisraamistust katab peamiselt; punasega maalitud nikerdust imiteeriv pahkmik- ja akantusornament, üla- ja alaosa keskel on kuldvärviga kirjutatud tekst.

Pikihoones, idast esimese piilari idaküljel

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all 1929. aastast (reg. nr. 326), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 44

Materjal: puit, lõuend.
Tehnika: õlimaal, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu kunstnik
Dateering: 17. sajandi keskpaik (1650)
Mõõtmed: üldkõrgus 226 cm, üldlaius 141 cm, maali valgusmõõt 108, 5 x 82 cm (M. Lumiste, 1980):
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Tekst ehisraamistuse ülaosal: christophorvs michael frosa halberstadiensis schaw diesen ivngen mann in seiner besten blvte avs ehrlich em geschlecht vnd redlich von gemvte fromm sittig wolgelehrt von vielen gaben reich in seinem hohen ampt einm trewen knechte gleich den seinen lieb vnd werth doch gotte noch viel lieber der eilete mit ihm fvr vielem vnglvck vber als er kavm dreisig iahr vnd sechse zvgebracht nam ihn (poch seelig hin der schnellen todes macht)
Ehisraamistuse alumisel osal:
(avs sonderbaren liebe) vnd frevndschaft seinem wey land hochgeehrten herrn landsmann zvm stets wärenden ehrengedacht niswie avch dieser kirchen zvr: zierde hat dieses allhie avfrich ten vnd setzen lasen benedict treves von löbgyn avs dem stiff magdebvrg im iahr christi anno 1650
Maalil parema ülanurga lähedal tekst: Aetatis svae 36. Ao. 1650
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Maali pind on kergelt tumenenud; lõuend servades pisut lokkiv. Raami servadel vähesed värvikaod. Ehisraamistuse allosas pragu sõna Magdeburger joonel ning samuti ristikulehe varrel. Ristikulehel raamistuse tipus puudub keskmine siir
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Peale seda kui epitaaf peale restaureerimist 1933. aastal kokku monteeriti nii, et raam hakkas varjutama ehisraamistuse siseserva, ei ole ülemise tekstiosa kaks viimast ja alumise tekstiosa esimene rida (siin sulgudes) enam nähtavad.