Mälestise nimi B. Rotterti portree-epitaaf (õli, puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Epitaaf.

Muinsuskaitse alla võetud kui ainulaadne epitaafmaal barokkajastust, 17. sajandist

Mälestise kirjeldus

Bartholomeus Rotertti epitaaf kuulub küll baroksete portree-epitaafide hulka, kuid teose dominandiks ei ole portree, vaid suuremõõtmeline Kristuse ristilt mahavõtmist kujutav maalikompositsioon (Rembrandti järgi; tõenäoliseks eeskujuks võis olla 1633. aasta graafiline leht) seitsmest püstlauast koosneval tahvlil. Väheldane ovaalne pruunikates-hallikates toonides rindportree, mis kujutab pika halli habemega vana meest, paikneb maalist kõrgemal ehisraamistuse ülaosas ning on heatasemeline. Maalikompositsiooni ümbritseb lame, profileeritud ääreliistudega ca 11 cm laiune raam (värvitud mustaks, ääreliistud kuldseks), mille taha kinnitub siledapinnaline laudadest väljasaetud voluutkontuurne rahutu liigendusega pruunikates toonides ehisraamistus, mis portreest ülal tipneb akantusääristuses vapiga (värvitoonid: pruun, kuldne). Vapikilbil, külgvaates paremale, tagajalgadele tõusnud hirve poolfiguur

pikihoone lõunaseinal

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all 1929. aastast (reg. nr. 327), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 45

B. Rotterti epitaafi restaureerimise aruanne. Tallinn 2005. (MKA arhiiv)

Materjal: puit.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu kunstnik
Dateering: 1642
Mõõtmed: üldkõrgus ca 360 cm. Üldlaius ca 260 cm. Maali “Ristilt võtmine” valgusmõõt 200 x 110 cm (M. Lumiste, 1980)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): kuldvärviga kirjutatud tekst:
Anno 1642 Hat Herr Bartholomeus Rotertt Der letzte dieses Vhr
alten Geschlechtes von dreij Hundert Jharn. Im 78 ihare seines alters, diese
Taffel zu Gottes Ehren, und der Kirchen zier anhero Setzen lassen
ist in Gott Sehlich Endtslaffen. Anno 1647 den 25 Julij.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Epitaafi pind on määrdunud, tugevasti tumenenud, mis on tunduvalt halvendanud teose vaadeldavust. Püstlaudade vahelised praod on nähtavad; servades vähesel määral värvikadusid (kõige enam vasakult äärmise laua parema ja sellele järgneva laua vasaku serva allosas). Raami ja ehisraamistuse servades (värvkatte all) ja vähemal määral esipinnal puidukadusid. Raamistuse allosa ülaservas nähtavad kaks nelinurkset ava
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ehisraamistuse tumedaks värvitud pealispinda katab nikerdreljeefi imiteeriv peamiselt punast värvi voluut, pahkmik- ja rullisornament ning allosa (max laius 138, 3 cm, kõrgus 48, 8 cm) keskel paikneb tekstikartush. Kummagi külgpinna väljaulatuvaim kontuur, aga samuti ka maaling sellel markeerib inglifiguuri. Ehisraamistuse küljeosad ning alumine osa olid eemaldatud ja paiknesid kuuris, kuni leiti üles epitaafi restaureerimise eel 1933 (J. Naha andmeil)