Mälestise nimi Maal «Kristuse ristimine», 17. saj. II pool (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal.

Muinsuskaitse alla võetud kui heatasemeline maal barokkajast 17. sajandist

Mälestise kirjeldus

Õlimaal kujutab Jeesuse Kristuse ristimist Ristija Johannese poolt Jordanis. Stseenis osalevad peategelaste kõrval 2 inglit (üks neist käes hoidmas sinist värvi mantlit, olles valmis seda veest välja tulijale kohe ulatama) ning sümboolselt kõnekad pealtvaatajad: paremal esinurgas kivil istuv, vaataja poole seljaga alasti mees, kes tagantkätt toetub rahutuis voltides valge-roosa draperiile; istuv mees jõe kaldal, valges rüüs ja turbanilaadses peakattes; vasakus esinurgas perekond – mees ja naine embamas last, kelle käed sirutuvad ristija ja ristitava poole. Maalis on barokiajastule iseloomulikult dünaamikat ja teatraalsust, millist eesmärki teenib tundlik valgusvari, mida kunstnik kasutab, rõhutamaks maneristlikult pikaks venitatud proportsioonidega tegelaskujude muskulatuuri ja pannes neid rahututesse poosidesse. Jõekaldaid ääristav lopsaka lehestikuga põlismets, mille võrade vahelt taamal silmapiiril avaneb valev linnavaade, moodustab lavastusele romantiliselt hingestatud tausta, mis kulmineerub taevast Jeesusele suunduvas valgusvihus.

pikihoones, idast II piilari lääneküljel

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1929. aastast (reg. nr. 317), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 47

Materjal: lõuend, õli.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu kunstnik (Albrecht Hembsen?), Tallinn?
Dateering: 17. sajandi keskpaik
Mõõtmed: kõrgus (koos raamiga) 228 cm, laius (koos raamiga) 127 cm, maali valgusmõõt 140 x 95 cm (M. Lumiste, 1980)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Maalipind tumenenud; üleni krakeleerunud. Maali on restaureeritud 1933. aasta paiku
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): M. Lumiste atribueerib pildi tundmatule 17. sajandi keskpaiga või teise poole, võibolla Tallinna meistrile. Eesti kunsti ajalugu I seostab nii selle kui ka “Püha Kristoforuse” (ning M. Frosa epitaafi) lüübeklasele Albrecht Hembseniga, kes sai Tallinna kodanikuks 1646 ning suri siin 1657
Nikerdraamistus (must õlivärv, pronksvärv) on kujundatud teemantkvaadrite ning hammaslõikega, tipneb karniisi, murdsegmentfrontooni ja 3 peenetipulise balusternupuga