Mälestise nimi Maal «Jeesus templis tarkade juures», J. Hau, 1797 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui 18. sajandi lõpust pärinev maaliteos Tallinnas tegutsenud maalikunstniku ja graafiku Johannes Hau loomingust

Mälestise kirjeldus

Uue Testamendi aineline õlimaal lõuendil algses, lameda profiiliga klassitsistlikult kujundatud (hammaslõige, kett, nurkades rosetid – kõik dekoorielemendid on olnud kullatud, nüüd pronksvärviga; raam tervikuna värvitud musta värviga).
Paljufiguurilise maalikompositsiooni üheks keskmeks on münti ohvrirahakirstu laskev naine ja teiseks – roosasse rüütatud Jeesus, kes istub pildi paremal keskosas poodiumil, ümbritsetuna lihtrahvaliku välimusega meestest, ning osutab käega ohvriraha annatavale naisele. Pildi vasakul pool kujutatud vanamehed-kirjatundjad seiravad annetajat põlglikult. Tegevus toimub tinglikult Jeruusalemma templi sammaskäigu kõrgete võlvkaarte all, millest läbi paistab poolpilvine taevas. Maali süzheeks on kirjakoht evangeeliumist Luuka järgi 21, 1-4, mis kõneleb sellest, kuidas Jeesus oma elu viimseil päevadel Jeruusalemma templis hindas rikaste meeste rahaannetusi ning seejärel vaese lesknaise tagasihoidlikku kahe leptoni andi, öeldes: “Tõesti ma ütlen teile, see vaene lesknaine pani rohkem kui kõik muud! Sest need kõik panid oma küllusest anni, kuid tema pani oma vaesusest kõik toiduse, mis tal oli!”.

koori põhjaseinal

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1934. aastast (reg. nr. 791, 2, nimetusega “Kristus templis”), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 49 (“Jeesus templis tarkade juures”).

Materjal: lõuend, õli.
Autor, valmistamise koht: Johannes Hau, Tallinn
Mõõtmed: koos raamiga 152 x 125 cm, maali vm. 134 x 107 cm (M. Lumiste, 1980)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Lõuendi tagaküljel signatuur ja daatum: J. Hau d. 15. Jan. Ao 1797
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Maalipind tumenenud, üleni krakeleerunud, alumistes nurkades lõuend kergelt lokib.
Raamis rohkesti vanu koiauke. Maali restaureeriti 1933. aasta paiku. Allservas retusheering (rebendiparandusjälg?) nähtav.