Mälestise nimi Maal «Püha Antonius» (arvatav), 18. saj. (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui tundmatu autori heatasemeline, Eesti kirikuis harva süzheega maaliteos 18. sajandist

Kirjeldus

Maalil “Püha Hieronymus” on kujutatud kiilaspäist pika habemega musklilist vanameest kaljul istumas, jalg üle põlve, palveks kokkupandud kätega, peapöördega paremale - pildi keskmes teisel kaljunukil seisva väheldase krutsifiksi poole. Palvetaja ja krutsifiksi taustaks on romantiline kaljumaastik taamal kauguses avaneva linnavaatega. Kulissidena piiravad esiplaani kaljudel kasvavad võimsad tammed. Vasakul pildipoolel, murdunud tüve juurte alt voolab allikas; paremal poolel taamal, heledasti valgustatud platool tumeda metsamüüri ees on näha lõvi, taevas lendavad 2 lindu, millest suurem meenutab toonekurge. Istuja ligi lebab suureformaadiline raamat, kaljuseina varju jääb pealuu.

pikihoones, idast III piilari idaküljel

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1929. aastast (reg. nr. 318), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 52

Materjal: lõuend, õli.
Autor, valmistamise koht: tundmatu kunstnik
Dateering: 18. sajand
Mõõtmed: maali valgusmõõt ca 78 x 99, 5 cm; raami nurgadiagonaal 15 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Maalipind kergelt tumenenud, üleni krakeleerunud. M. Lumiste väitel (1980) esineb väikeseid irdumisi, mida aga pole näha (võivad nähtavad olla parema valgustuse juures).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Raamitud nöörvööga kujundatud mustaks värvitud nikerdraami, profiilliistud kullatud (kullatis tuhmunud, kulunud). Raam allservast kahjustatud; taga liist, mis hoiab lõuendit seinapinnaga kokku puutumast.