Mälestise nimi Skulptuur «Karu», E. Roos, 1939 (graniit)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Eesti XX sajandi tuntud kujuri Enn Roosi heatasemeline taies - üks esimesi ja olulisemaid loomaskulptuure tema loomingus. Moodustab tähelepanuväärse aktsendi Hirvepargi arhitektuurses kujundustervikus.

Mälestise kirjeldus

Üldistava vormiga, ilmekas istuvat karu (karupoega) kujutav pargiskulptuur roosakaspunasest graniidist.

Paikneb Hirvepargis (Toompuiesteele viiva trepi küljemademel).

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1964 - vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 48; aastast 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 57
Kunstiteadlane Heini Paas, 2002: Tallinnas Hirvepargis trepimademele kinnitatud „Karu“ on 1939. a. „Pallase“ lõpetanud Enn Roosi (1908-1990) loomingus figuuri ja portree kõrval olulist kohta omava loomaskulptuuri esimeseks tähtsamaks tööks. Selle vorm on graniidipäraselt kompaktne ja stiliseeritud. Üldmassist eralduvad selgemalt karu pea, kõrvad ja vastu paremat esikäppa surutud nina. Turjal muhk. Teose aluseosa on nelinurkne
Enn Roos (1908-1990) – eesti kujur. 1939 lõpetas A. Starkopfi õpilasena kunstikooli „Pallas“. Loonud nii monumentaal-, dekoratiiv- kui ka väikeplastikat. Portreede ja inimfiguuride kõrval loonud mitmeid ilmekaid, dekoratiivseid ja materjali eripära arvestavaid loomakujusid. Kauaaegselt oli tegev ka kunstiõppejõuna. Temalt ka skulptuur „Lamav piison“, reg. nr. 2229
M. Eller. Monumente ja dekoratiivskulptuure. Tallinn, 1978, lk. 17-18: 1939. aastal leidis endale Hirvepargis koha äsja „Pallase“ lõpetanud noore kujuri Enn Roosi (1908) graniidist „Karu“, kus on veel märgata starkopfliku materjalikäsitluse mõjutusi, kuid domineerima pääseb siiski E. Roosile omane pehmus ja lüürilisus.

Materjal: graniit.
Autor, valmistamise koht: Enn Roos
Mõõtmed: 69 x 55 x 75 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kivi pinnal üksikuid mehhaanilisi täkkeid, kriimustusi