Mälestise nimi Purskkaev "Poisid kalaga", V. Mellik, 1947 (pronks, graniit)

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Eesti XX sajandi tuntud kujuri Voldemar Melliku skulptuuriteos; Tallinna kauneimaid purskkaeve; sõjajärgse aja esimesi dekoratiivskulptuure linnaruumis.

Mälestise asukoha kirjeldus

Viru väljaku poolne metalltaraga ümbritsetud, trepistiku ja purskkaevuga kolmnurkne ala sai oma kuju juba 19. sajandi lõpul. Väike haljasalal avati 12. augustil 1898.a, kuigi tööd jätkusid ka veel 1899.a. Algselt paiknes purskkaevu skulptuur kõrgel postamendil ja veemängu lahenus erines praegusest. 1945.a purskkaev taastati, kuid veidi muudetud kujul, millisena on ka tänaseni säilinud. Purskkaevu pronksist skulptuuri valmistas 1947.a Voldemar Mellik. 1980.a restaureeriti metallist piirdeaed.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1964 - vabariikliku tähtsusega kunstimälestus nr. 43, aastast 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 59
Voldemar Mellik (1887-1949) – kujur ja kunstiõppejõud. Õppis Peterburis Stiglitzi kunsttööstuskoolis ja vabakuulajana kunstiakadeemias. Loonud portreid ja figuuriplastikat, kujusid monumentidele, dekoratiiv- ja hauaplastikat. Materjalidest eelistas pronksi ja poleeritud graniiti
Kunstiteadlane Heini Paas, 2002: Viru tänava ja Pärnu maantee vahelisel haljasalal asuv Eesti ühe juhtiva kujuri Voldemar Melliku (1887-1949) loodud dekoratiivne fontääniskulptuur kahe alasti poisikese ja nende vahel oleva vett purskava kalaga. Nelinurksel pronksalusel seisev poisike hoiab kahe käega suurt püstloodis kala, tema jalgade vahel istuv poisike toetab kätega kala saba. Figuurigrupp on kinnitatud alusest laiemale nelinurksele graniitpostamendile, mille igal küljel on vett purskav, tugevalt stiliseeritud kalapea kõrgreljeefina. Purkskkaevu kompositsioon ja vormi-kujundus on teostatud baroksete fontäänide eeskujul. See haljasala elustav esimene sõjajärgne dekoratiivskulptuur Tallinnas asendas sõjas hävinud, samas paigas olnud vett purskava poisi-puto figuuri konnadega. Säilinud oli veesilm koos purskkaevu konstruktsiooniga (M. Alas. Voldemar Mellik. Tallinn, 1985, lk. 77, 96)
M. Alas. Voldemar Mellik. Tallinn, 1985: 1945. aastal sai Mellik tellimuse pronksist dekoratiivse figuurigrupi loomiseks Viru tänava ja Pärnu maantee vahelise haljasala fontääni jaoks. Nimelt hävis sõjatules samas paigas asunud vett purskav poisikese-puto figuur konnadega, säilis aga veesilm koos purskkaevu konstruktsiooniga. Mellik komponeeris grupi kahest putot meenutavast poisikesest nende vahel paikneva vett purskava kalaga. Kompositsioonilt ja vormikujunduselt on teos lahendatud baroksete fontäänigruppide eeskujul. Figuurikompositsioon on kinnitatud postamenditaolisele alusele, mille igale küljele kõrgreljeefina kujundatud kala peast purskab vesi neljas suunas. Melliku loodud dekoratiivne purskkaev on esimene märkimisväärne sõjajärgseil aastail valminud dekoratiivskulptuur Tallinnas.

Materjal: pronks, paas, graniit.
Tehnika: raidtehnika, valatud.
Autor, valmistamise koht: Voldemar Mellik, Tallinn
Mõõtmed: kõrgus ca 120 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): sokli lõunapoolsel serval kirje skulptuuri valamise kohta "Valatud E.T.K.V.L. Kopli masinatehases. Tallinn. 1947.a." ning autori autograaf "prof. V. Mellik"
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): figuurid, alusplaat ja kalapead patineerunud, kaevurakke paekivist pealisplaadi pind porsunud ja murenenud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Paikneb Viru väljakul, Viru tänava ja Pärnu maantee ristmiku juures kolmnurksel sepisaiaga piiratud haljasalal. Külgedel segmentkaartega kaunistatud ruudu kujuline purskkaev keskse suurt kala kinni hoidva kahe poisikega skulptuurikompositsiooniga. Kaevurakke paest pealisplaat faasitud. Skulptuuri hallist graniidist postamendi neljal küljel pronksist kõrgreljeefne kalapea laiade uimedega (kiisk?).