Mälestise nimi Ohvriallikas "Nuudaläte"

Inspektor: Muinsuskaitseameti Tartumaa vaneminspektor, Ingmar Noorlaid

Arheoloogia, Kultuspaigad, Ohvriallikas.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu. Maastikuliselt eristatav. Kirjalikult fikseeritud pärimus.

Mälestise kirjeldus

Allika läbimõõt on umbes 2 m, servas on kivid, põhi liivane. Vee sügavus 1979. aasta oktoobris umbes 20 cm. Sellele järgneb loode pool ligi 1 m laiuse ja 2,3 m pikkusega kitsam kael, millest omakorda loode pool on laiem veeala (läbimõõt keskmiselt 2,5 m), sealt edasi aga voolab vesi ca 1,5 m laiuse ojana loode poole (Kirjeldus 1979. aastast).

Mälestise asukoha kirjeldus

Allikas asub endise jaotuse järgi Rõngu kihelkonnas. Allikas paikneb Kolli külas, Tartu-Valga maanteest lääne pool, künklikul tasandikul, ühe kõrgema künka loodejalamil, metsas.

Mälestise ajalugu

Ohvriallikast teatasid ENSV Kultuuriministeeriumi Muuseumide ja Kultuurimälestiste kaitse Inspektsioonile Valga Koduloomuuseum ning Valga rajooni kultuurimälestiste vanemmetoodik oma kirjas 20. septembril 1974. aastal. Rahvapärimuses räägitakse allika kohta ohverdamisest. Allika kasutamise ligikaudseks ajaks II at pKr. Esitatud riikliku kaitse alla võtmiseks Valga Koduloomuuseumi poolt.