Mälestise nimi Hauaplaat, 14. saj. (dolomiit)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Haruldane keskaegne hauaplaat

Autor, valmistamise koht: Teadmata
Mõõtmed: H 204 L 170 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): A : MCCC / xxi : m(ar)cii : die : v(iges) : (tert)ia : obi(t) : (do)m / h(a)rtu(ng) : (venerabil) : (p)at(er) / (hu)iu(s) : o(s)ilien(sis) : (ecclie) : (epūs ac dom) : (ora) : (pr)o : eo — Aastal 1321 23. märtsil suri isand Hartung, auväärne isa, Saaremaa kiriku piiskop ja isand. Palu tema eest (dišifreeris Olaf Sild)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Plaat ei pärine algselt Niguliste kirikust, vaid on siia toodud Tartu Usuteaduskonna Muuseumist, kuhu see omakorda sattus Haapsalust (algselt paiknes Haapsalu lossikirikus). Kivi leidis Haapsalu linnavalitsuse trepiesiselt kirikuloolane Olaf Sild, kes ka kivi fragmendid kokku pani ning sealse teksti translitereeris ja rekonstrueeris. Kivi lähemal silmitsemisel võib näha piiskopi mitrat ja saua (Silla poolt kirjeldatud mõõk on hävinenud). Ka on ära tuntav küllaltki filigraanselt välja nikerdatud raamistus. Üldjoontes on kivi aga halvas seisukorras ning jääb Silla poolt 1920. aastatel tehtud fotoga kõrvutamata raskesti dešifreeritavaks.