Mälestise nimi J. Burchardti hauaplaat tekstitahvlitega rullisornament-raamistuses, 1636, (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Kohaliku kiviraiduri tööna on hauaplaat Eesti 17. sajandi kunstiloomingu ajalooliseks ilminguks, olles ühtpidi nii raidkivikunsti ja kirikuarhitektuuri osa kui ka mälestustahvel ajaloolisele isikule.

Mälestise kirjeldus

Ristkülikukujuline paekivist tahutud madalreljeefne hauaplaat on renessaanss-stiilis kujundatud heraldilise kompositsiooniga: ääres sile rant, nurkadel sõõrid evangelistide sümolitega, keskväljal, üksteise kõrval kolm vappi (keskel J. Burcharti, paremal esimese abikaasa Agneta Davitsi ja vasakul teise abikaasa Dorotea von Spreckelseni vapp). Vappidest ülal ja all rullisornamendiga ümbritsetud ristkülikukujulised kartušid seitsmerealiste saksakeelsete tekstidega antiikvas.

Mälestise asukoha kirjeldus

Asub sissemüürituna apsiidi idaseina nišis, vasakult kolmas plaat. 1883. a. leiti koori põranda alt J. Burcharti hauakambri kohalt.

Mälestise ajalugu

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973 (obj. nr. 66). Leitud 1883. a. koori põranda alt J. Burcharti hauakambri kohalt. Johannes Burchart oli apteeker, Raeapteegi omanik.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu meister, Tallinn
Dateering: Ca 1636
Mõõtmed: H 254 L 175 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Ülemisel kartušil saksakeelne vaimulik salm antiikvas: ICH WEIS DAS MEIN ERLÖSER LEBT …. ( järgnev halvasti loetav).
Alumisel kartušil:
IOHANNES BVRCHA(RT) STARB ANNO
1636 DEN 6 MARTY
AGNETA DAVITS STARB ANNO
1619 DEN. JANVARY
(DOR)OTEA VON SPRECKEL(S)EN STARB
(AN)NO 1640 DEN 30 JANVARY
(DEHREN) SEHLEN GOTT GNEDIG SEY
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Pealispind osaliselt murenenud, alumine äär ja vasakpoolne nurk puuduvad. Pinnal laiad praod, mis on täidetud tsemendiga. Pind pudeneb väikeste tükkidena. Põhjuseks on ilmselt põrandast imbuv kapillaarniiskus (L. Krigoltoi, 2001)