Mälestise nimi J. Hoeppeneri hauaplaat vappide, tekstikartusside ja pahkmikornamendiga, 1677 (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Kohaliku kiviraiduri tööna on hauaplaat Eesti 17.sajandi kunstiloomingu ajalooliseks ilminguks, olles ühtpidi nii raidkivikunsti barokkstiili näide kui ka kirikuarhitektuuri osa

Mälestise kirjeldus

Ristkülikukujuline madalreljeefselt tahutud paekivist hauaplaat on barokkstiilis kujundatud heraldilise kompositsiooniga, mille keskseks elemendiks on loorberipärjaga ümbritsetud sõõr kahe vapiga: vasakul J. Hoppeneri, paremal abikaasa A. Roode vapp. Pärjast ülespoole jääb piklikest pahkmikvoluutidest raamistuses kartušš saksakeelse vaimuliku tekstiga antiikva

Mälestise asukoha kirjeldus

Apsiidi idaseina niššis sissemüürituna, vasakult esimene plaat. Plaadi algne asukoht on olnud põrandal, J. Hoppeneri hauakambri kohal, seina on ta paigutatud 1883.a. remondi järgselt.

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973- oli obj. nr. 67

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu meister, Tallinn
Dateering: Umb. 1766
Mõõtmed: 262 x 204 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): peatsi ovaalses kartušis saksakeelne vaimulik salm antiikvas: ICH WEISS DASS MEIN ERLÖSER LEBT … : ANNO 1671 DEN 22 FEBRVARIVS IST JOHAN
DEN IST SEINE HAVSFRAW ANNA ROODE IN
GOTT DEM HERREN SELIG ENTSCHLAFFEN
DIESE BEGRABNYS GEHORET IHNEN VND IHREN
ERBEN ERBLICH
Ülaäärel uurendatult: ANNO 1677
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): 1980. a. oli kulunud ja osalt pragunenud, vasakpoolsed ülemine ja alumine nurk äramurdunud. Hulgalised vanad praod olid täidetud tsemendiga. 2001. aaastaks on lisaks plaadi keskele tekkinud ka verikaalne hele laik, mis puudutades kihtidena maha langeb (L. Krigoltoi, 2001)