Mälestise nimi Kalmistu

Arheoloogia, Matmispaigad, Kalmistu.

Kirjeldus

Kalmistu asub väikese loodusliku künka idapoolsel nõlval. Kalmest põhja poole jääb mälestis reg nr 13165, mis jääb arvatavasti maa-aluse kalmistu põhjapoolseks piiriks. Maa-aluse kalme ulatust ei saa täpselt kindlaks määrata. Luustikke on välja tulnud kruusavõtmisel umbes 20 meetrise läbimõõduga alalt. Kruusavõtmise alal on jälgi on maapind auklik. Kruusa on võetud umbes 1920 aastatel (Mälestise kirjeldus on koostatud mälestise passi põhjal).

Asukoha kirjeldus

Kalmistu asub endise jaotuse järgi Urvaste kihelkonnas. Kalmistu asub Truuta algkoolist 400 m idas, külavahetee lääneküljel, kivikalmest reg nr 13165 vahetult lõunas.

Ajalugu

Truuta kalmistu kuulub arvatavasti 15-18. sajandisse. Kalmistu kohta Ajaloo Instituudi arhiivis, samuti kirjanduses andmed puuduvad. Teated kalmistust on saadud endiselt Kalda talu peremehelt 1973. a, kes ise oli luustikud leidnud 1920. aastate paiku. Leide pole luustike juures märganud.