Mälestise nimi A. Fonne hauaplaat vappide, loorberipärja, inglifiguuride ja tekstitahvlitega, 17.saj. (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Kohaliku kiviraiduri tööna on hauaplaat Eesti 17. sajandi kunstiloomingu ajalooliseks ilminguks, olles ühtpidi nii raidkivikunsti barokkstiili näide kui ka kirikuarhitektuuri osa.

Mälestise kirjeldus

Ristkülikukujuline tahutud paekivist hauaplaat on barokkstiilis madalreljeefselt kujundatud heraldilise kompositsiooniga, mille keskseks elemendiks on A. Fonne (paremal) ja tema abikaasa E. Lohmanni (vasakul) vapid

Apsiidi idaseina keskmises nišis sissemüürituna
Asus algselt Fonne hauakambri kohal, kiriku või koori põrandas. Remonttööde käigus 1883. aastal paigutati ta praegusesse asukohta.

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973 - oli obj. nr. 68

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu meister, Tallinn
Dateering: Umb. 1670
Mõõtmed: 260 x 195 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): 1670
loorberiokstega ümbritsetud sõõrjas tekstikartušis: DIESER STEIN VND STETTE GEHORET ANDREAS FONNE VND SEINEN ERBEN ERBLICH.
Ülespoole jääb antiikvas tekstikartušš: DER TOD KANN MEINEN LEIB IM GRABE HALTEN NICHT
DENN ICH BIN CHRISTI GLIED DAS SICH NACH CHRISTO RICHT (flankeerituna palmilehtede vahel kahest alasti istuvast inglifiguurist, käes palmioksad; paremal figuuril on näo piirkonnas kivikahjustused. Allapoole keskele jääb saksakeelse vaimuliku salmiga tekstikartušš: ICH WEIS DAS MEIN ERLÖSER LEBT …(edasi kivikahjustused ja tekst pole loetav).
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Plaadist jookseb vertikaalselt läbi lai 1 mm paksune valge kiht, mis puudutades koheselt pudeneb. Seinapinnast, plaadi ümber, on krohv osaliselt maha kukkunud. Eriti suured on niiskuskahjustused seina ja plaadi allosas, ka põrandaplaatides (L. Krigoltoi, 2001)