Mälestise nimi Etikukivi, 17. saj. (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Ehitis, Hoone, Etikukivi.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui keskaja lõpu ja uusaja alguse Tallinnale iseloomulik ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos 17. sajandist

Kolmiknäsadega rõngasetikukivi, hilisemas kasutuses Peter Minkowitzi hauakivi Kalamaja kalmistul

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1964 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 41 (6 etikukivi Oleviste kiriku juures), aastast 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 71

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna kiviraidur
Dateering: 17. sajand?
Mõõtmed: üldkõrgus ca 175 cm, ülaosa Ø ca 98 cm, jalami laius ca 80 cm, paksus ca 14 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): ülaosas saksakeelne sekundaarne uurendkiri: HIER RUHET IN GOTT FUHRMAN PETER MIN KOWITZ GEST: D MAI 1812 ALT 39 IA...

Kirje osaliselt kustunud (J. Naha järgi, umbes 1938: Hier ruhet in Gott Fuhrmann Peter Minkowitz gest. D. 12 Mai 1812 Alt 39 Jahr)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): määrdunud, servad ja pealispind murenenud, rõnga paremas servas ja jala vasakul pool olulised pinnakaod. Suurem osa jalamist hävinud. Kirje osaliselt kustunud.
J. Naha järgi (umbes 1938) jalami ülaosa tagaküljel auk.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): 16. või 17. sajandil tundmatu kiviraiduri poolt, kohalikust Lasnamäe paest valmistatud etikukivi. Pärineb teadmata milliselt Tallinna vanalinna etikult. Umbes 1812. aastast kasutusel hauatähisena Kalamaja kalmistul (J. Naha järgi: eemaldatud umbes 1938). 1956 Oleviste kirikuaeda lahtiselt hoiule asetatud.

Nüüdses asupaigas Püha katariina kirikus alates 15. septembrist 1999. Puhastatud OÜ Vana Tallinn poolt 2000