Mälestise nimi Etikukivi, 17. saj. (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Ehitis, Hoone, Etikukivi.

Mälestise tunnus

Kodumaine keskaegset traditsiooni jätkav kunstiväärtuslik raidkiviteos varabaroksest ajastust 17. sajandil, üks väheseid säilinud, teadaoleva algse asukohaga etikukive Tallinnas.

De La Gardie Kaubamaja. Viru t. 13/15, Tallinn

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1964 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 41 (6 etikukivi Oleviste kiriku juures), aastast 1973 - vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 76.
Jakob De la Gardie (1583–1652) Rootsi riigimees ja väejuht, 1620. a-st marssal, 1619-1622.a Eestimaa kuberner ja Tallinna asehaldur, 1632-1644 kuninganna Kristina eestkostevalitsuse liige. H. Üpruse arvates (Raidkivikunst Eestis XIII – XVII sajandini. Tallinn, 1987, lk. 129) on etikukivi autoriks Arent Passer, sest temalt telliti kivid ka De la Gardie majale (Viru t. 15, hävinud). De la Gardie maja ehitusmeistriks oli Z. Hoffmann, hollandi varaklassitsismi mõjutustega barokkarhitektuuri rajaja Tallinnas ning seepärast on üllatav, et maja juurde olid ette nähtud traditsioonipärased etikukivid.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu kiviraidur (Arent Passer?), Tallinn
Dateering: umbes 1634
Mõõtmed: inventariseerimise andmeil (1955.a): 315 x 73 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): esikülje ülaosas Ebba von Brahe perekonnavapi all daatum: 1634. Daatumist allpool kivisse uurendatuna: JÜRRI LEMBERG WAGHER(IK?) KERL ANO 1801 HIER RUHEN IN GOTT MEINE KINDER (selliselt on tekst ca 60 aasta eest üles kirjutatud Johann Naha poolt Kalamaja kalmistul (vt. TLPA arhiiv n. 10, s. 18, lk 17); praeguses asukohas kirje algus osaliselt mitteloetav).
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): etikukivi algne kuju muutus ristiks ümberraiumise tõttu; eksponeeritud uuel soklil; kivi pinnal murenemisi
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Monumentaalseks paest ristiks ümberraiutud rõngasetikukivi vapi ja daatumiga. Algselt paiknes etikukivina Viru tänaval nüüdseks hävinud maja sissekäigu ees, oma praeguse eksponeerimiskoha läheduses. Maja kuulus aastatel 1615-1658 krahv Jakob De la Gardie’le. Ristiks ümberraiutud etikukivi kannab Jakob De la Gardie abikaasa Ebba von Brahe perekonnavappi (ratsanik, viis liiliat). Etiku lammutamise järel sai tarbetust etikukivist aastateks 1801-1955 hauatähis Kalamaja kalmistul, Jüri Lembergi perekonna haual; jalamile uurendati surma sümbolid: vikat, kolp ja sääreluud. Pärast Kalamaja kalmistu likvideerimist asus alates 20. oktoobrist 1955.a kuni konserveerimise ning praegusesse asukohta paigaldamiseni (1999; konserveeriti AS Tallinna Restauraator poolt) paiknes Oleviste kiriku aias. Paarik (Jakob De la Gardie vapiga) hävinud. 1999.a. detsembrikuus viidi etikukivist tehtud rist Viru tn 13/15 ehitatud uude majja (arhitektuuribüroo Alver&Trummal).