Mälestise nimi Ohvriallikas Uduallikas
Mälestise liik arheoloogiamälestis, ajalooline looduslik pühapaik

Menetleja: Looduslike pühapaikade nõunik, Pikne Kama

Arheoloogia, Kultuspaigad, Ohvriallikas.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu. Maastikuliselt eristatav. Kirjalikult fikseeritud pärimus.

LEHT 2 - OBJEKTI KIRJELDUS

Allikas, mille veed voolasid varem magistraalkraavi, on praegusel ajal suveti peaaegu kuiv. Allika säng on pirnikujuline, selle lõunapoolsest väljavenitatud osast viib kraavi juurde oja säng. Allika mõõtmed: N-S - 7 m, O-W - 6 m. Allikasängist oli suurem osa kuiv, kaetud mudaga, ainult keskel oli 3 x 2 m veelomp. Ka magistraalkraav ise oli käesoleva kirjelduse koostamise ajal kuiv. (K. Jaanits, 1973)

LEHT 3 - TOPOGRAAFILINE KIRJELDUS

Arussaare (end Uduallika) küla, Antoni talu asemest 200 m kirdes, Olli (Uuetoa) talust 600 m kirdes, Lelle talust 500 m põhja-loodes, ohvrikivist (nr 1788) 150 m lõuna pool.

Võhma kolhoos leht 2

LEHT 1 - OBJEKTI AJALUGU

Allikat on mainitud H. Alliku ja E. Markuse 1923. a Pilistvere khk kirjelduses, lk 49. Allikat on maininud ka J. Jung (Muinasteadus ... II, lk...).

Üldinfo

Eestis on olulisteks looduslikeks pühapaikadeks peetud veekogusid, peamiselt allikaid, aga sellele viitavad ka püha-nimelised jõed ja järved. Allikaid, nagu ohvrikivegi, usuti olevat mitut sorti: suuremal enamikul arvati olevat raviomadused – nt silmaallikad, aga oli ka ilma-, elu- või lihtsalt pühad allikad. Neisse ohverdati hõbeehetelt või -müntidelt kraabitud hõbedat, aga ka raha, helmeid jms.