Mälestise nimi Ohvrikoht Hiiesaar
Mälestise liik arheoloogiamälestis, ajalooline looduslik pühapaik

Arheoloogia, Kultuspaigad, Hiiekoht.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu. Kirjalikult fikseeritud pärimus.

LEHT 2 - OBJEKTI KIRJELDUS

Tegemist on keset karjamaad asuva kõrgendikuga, mille lääneotsal kasvab kask. Mõõtmed: N-S u. 100 m, W-O 80 m, künka kõrgus ümbritseva karjamaa suhtes on 1,5-2 m. (K. Jaanits, 1973)

LEHT 3 - TOPOGRAAFILINE KIRJELDUS

Soomevere küla, Tooma talust u 500 m, end. kolhoosi laudast 250 m lõunas, kivikalmest (nr 1786) 550 m lõunaedelas, Võhma-Pilistvere maanteest 850 m lõunas.

Võhma kolhoos leht 1

LEHT 1 - OBJEKTI AJALUGU

Hiiekoht on kaitse alla võetud akad. Harri Moora ettepanekul, kes inspekteeris muistist 1956. a suvel.

Üldinfo

Hiied paiknevad maastikul väga erinevalt: silmapaistvatel looduslikel kohtadel, muinasaja lõpu asustusele lähedastes, kuid maastikuliselt tagasihoidlikes paikades või siis päris asustusest eemal üksildastes kohtades (nt soosaartel).
Hiiepuudeks olid tavaliselt tammed, pärnad, pihlakad, jalakad ja teised lehtpuud, okaspuudest sagedamini kadakad. Hiite vastu hakkas kirik tõsiselt võitlema 17. sajandil, mil paljud pühaks peetavad puudesalud maha raiuti. Seetõttu on tänaseni väga harva säilinud hiiesalusid, enamasti on alles üksikud pühad puud.
Hiite täpsem ajaline määratlemine on keeruline, sest enamasti puudub neis paigus tänapäevaste arheoloogiliste meetoditega uuritav kultuurkiht. Nende erilisus kultuuripärandis seisneb rikkalikus rahvapärimuses.