Mälestise nimi Reljeef Püha Andrease kujutisega, M. Sittow, 1513 (puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Skulptuur, Reljeef.

Muinsuskaitse alla võetud kui unikaalne hiliskeskaegne nikerduskunstiteos.

Mälestise kirjeldus

Reljeefil on kujutatud habemik nimbusega mehefiguur poolpöördes paremale, maani ulatuvas ja laiade varrukasuudega rüüs. Tundlikult väljanikerdatud peenejoonelised käed hoiavad rinna kõrgusel kinni figuuri esiplaanil otsiti maha toetuva diagonaalristi haaradest. Risti kõrgus on figuuri pikkusega praktiliselt võrdne. Figuur on asetatud eesliselgkaarja ülaosaga ja külgedel keerdsammastele toetuvasse nishi. Kaare kohal olev nikerdpind aastaarvuga 1513 on kujundatud keerduvate otstega lainelise lindina. Daatumilindist ülespoole jääb karniis, millele toetub müürisakmete kujutisega vapikilp (Wrangel)

Kooriruumis, pingi otsaleen

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1929. aastast (reg. nr. 309), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr.77

Materjal: puit (tamm), lakk.
Tehnika: nikerdatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu kunstnik, Tallinn
Mõõtmed: ca 118 x 27, 5 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kaare kohal oleval nikerdpinnal aastaarv 1513
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Vähesel määral esineb kulumist, vasakul poolel püstipragu.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): reljeefiga otsaleen pärineb Wrangelite perekonnapingilt