Mälestise nimi Skulptuur "Kolgata grupp", 15.-17. saj. (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Skulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui haruldase hiliskeskaegse nikerdkrutsifiksiga, osaliselt 17. sajandist polükroomne skulptuurigrupp

Mälestise kirjeldus

Võidukaaretalal paiknevad polükroomsed nikerdkujud: kesksena Kristus ristil, temast paremal neitsi Maarja ning vasakul apostel Johannes.
Ristilöödu kuju on täisplastiline, rõhutatult ekspressiivne. Kerge kehapööre paremale, pea langetatud alla vasakule. Niudevöö kinnis figuuri paremal puusal; jalalabad naelutatud ülestikku. Rist sõõrjate otstega, servad ääristatud kibuvitsavääti imiteerides nn. krabidega; ülemises otsasõõris heledal taustal nimetähed INRI. Tavatu on kõrvalkujude paiknemine: Johannes põhja ja Maarja lõuna pool. Mõlemad ümarikkudes vormides (eriti nägu, käed) poolplastilised kujud on nikerdatud naiivse abitusega. Johannesel käed rinnal ristatud; Maarjal sõrmed põimitud palveasendisse; rüüvoldid lopsakad.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1929. aastast (reg. nr. 312), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 79

Materjal: puit.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: tundmatud meistrid
Dateering: 15. sajandi lõpp (krutsifiks), 17. sajandi I pool (Maarja, Johannes, võidukaaretala)
Mõõtmed: krutsifiksi kõrgus 129 cm, Maarja kõrgus 69 cm, Johannese kõrgus 72 cm (M. Lumiste, 1980)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kõiki kolme kuju renoveeriti arhiiviandmeil 1703 (TLA f. 230, 1, Bl. 29, 1677-1798), misajast võib ollagi ülemaaling (“hilisema ülemaalingu all säilinud algse polükroomia jälgi” – V. Raam, 1976). 1922 võidukaaregrupp eemaldati, 1933 peale restaureerimist maalikunstnik Johannes Greenbergi poolt, paigutati vanale kohale tagasi. Skulptuurid on tugevasti tolmunud ja mustunud (“Skulptuurid on küll määrdunud, kuid kahjustusi ei esine” - M. Lumiste, 1980).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kristus ristil - 15. sajandist (V. Raam: umbes a. 1500), temast paremal Maarja ning vasakul Johannes - 17. sajandi algupoolest. M. Lumiste hinnangul on Kristus ristil “heakvaliteediline hilisgooti puuskulptuur, Maarja ja Johannes aga madalakvaliteedilised nikerdused renessansi lõpult”. Kõrvalfiguuridega samaaegne on ka võidukaaretala.