Mälestise nimi Tekstitahvel, 1597 (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt.

Muinsuskaitse alla võetud kui renessanssajastu raidkivikunstiteos 16. sajandist

Mälestise kirjeldus

Ristkülikulist eenduvat antiikvatekstiga keskvälja ümbritseb voluutja kontuuriga ääristus, mida reljeefselt kaunistavad 6 rosetti ning all- ja ülaservas keskel keerub. Ülemise keerubi kohal tipneb ääristus ümmarguse nupuga, temast allpool aga paikneb peremärk vapikilbikujulisel pinnal.

Lõunaportaali kohal välisseinas

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1934. aastast (reg. nr. 791: 11), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 80

Materjal: dolomiit.
Tehnika: raidtehnika, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 16. sajandi lõpp (1597)
Mõõtmed: kõrgus ca 150 cm (M. Lumiste, 1980)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Vapikilbist vasakul initsiaal P ja paremal – M; rida allpool poolitub samamoodi ka daatum 1597.
Tekst:
ROM: AM I CAP:
ICK • SCHEME • MY • DES • EVANGELII VAN • CHRISTO • NICHT • WENTE IDT • IS • EIN • KRÄFT • GADES • DEDAR SALICH • MAKET • ALLE • DE • DAR • AN GELOVEN:
IOHAN: AM 3 CAP:
ALSO • HEFFT • GODT • DE • WERLT GELEVET • DAT • HE • SINEN • EINIGEN SONE • GAFFVP • DAT • ALLE • DE • AN EN • GELOVEN • NICHT • VORLAREN WERDEN • SVNDER • DAT • EWIGE LEVENT • HEBBEN
ROM: AM 5 CAP:
NV • WY • DEN • SINT • RECHTFERDIG GEWORDEN • DORCH • DEN • GELOVEN SO • HEBBE • WY • FREDE • MYT • GADT DORCH • IESVM • CHRISTVM
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Jälgi polükroomiast äärisel - punakas värvitoon. Tahvli ülaosa ja allserv tugevasti mustunud; väikeseid roostekarva plekke üleni, samuti kulumist ja irdunud tükke. Serv kohati krohvikihi all.