Mälestise nimi G. v. Tiesenhauseni ja M.Oxenstierna hauamonument-sarkofaag, A. Passer, 16. saj. lõpp (dolomiit)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauamonument.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos - hauamonument renessanssajast 16. sajandist

Mälestise kirjeldus

Rittmeister Caspar von Tiesenhauseni ja tema abikaasa Märta Oxenstierna hauaplaat sarkofaagikujulisel alusel.

Kooriruumi põhjaseina ääres. Vt. Lisa - asendiplaan: nr. 1

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 81
Arent Passer (umb. 1560 – 1637) – Hollandi päritolu kiviraidur, kujur, arhitekt - silmapaistvaim renessanssmeister Tallinnas
Eesti kunsti ajalugu. 1520 – 1770. EKA, 2005, lk. 393-394: Passeri edastistest töödest hauakunsti alal on dokumenteeritult tõestatud vaid üks, rittmeister Caspar von Tiesenhauseni ja tema abikaasa Märta Oxenstierna hauamonument, mis pandi Tallinna toomkiriku kooris üles 1599. aastal. Tiesenhausenite hauaplaadi mees- ja naisfiguur lebavad samasuguses tardunud poosis kui De la Gardie ja tema abikaasa, kuid päid ei toeta padjad, vaid paari on kujutatud topeltümarkaarse portaali raamistuses. Portaali kohal on pisike inglipea ning külgedel kaheksa suguvõsavappi. Huvitaval kombel on rüütliturvises Tiesenhausenil silmad lahti, kuna tema naine on kujutatud magava või surnuna. Põhjuseks võib olla, et kivi tellimise ajal oli Märta Oxenstierna siit ilmast juba lahkunud, abikaasa aga veel elus. Andmeid surma daatumite kohta hauaplaat paraku ei kajasta, sest sellel puudub tavapärane tekstitahvel.
Tiesenhausenite perekonna hauaplaadil kasutas Arent Passer tuttavat kujundusskeemi, paigutades figuurid portaali lävele. Sarnase kujundusega hauatähiseid teostas Passeri töökoda teisigi.
H. Üprus. Raidkivikunst Eestis XIII – XVII sajandini. Tallinn, 1987, lk. 154: Aastast 1599 pärineb Caspar von Tiesenhauseni ja ta abikaasa Märta Oxenstierna haua¬monument, mis on aga jäänud viimistlemata. Väga madala reljeefiga hauaplaat on asetatud dekoreerimata tumbale, mis asetseb toomkiriku kooriruumis otse vastu Pontus De la Gardie sarkofaagi. Surnu ja ta abikaasa on kujutatud samal viisil kui De la Gardie degi abielupaar. Nende peade kohale on moodustatud kaks kaart ja nende vahele paigutatud inglipea Passerile omasel viisil. Külgedele on lükitud ritta surnute vapitahvlid.
S. Karling. Baltikum och Sverige. Antikvarska studier III. Stockholm, 1948 (lk. 110-111)

Materjal: paas, dolomiit.
Autor, valmistamise koht: Tallinna meister Arent Passer
Dateering: 1599
Mõõtmed: sarkofaag ca 330 (osal. 338) x 217 x 85 cm, hauaplaadi pikkus ca 295 cm, laius ca 201, 5 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): pealisplaadil uurendatuna sekundaarne inventarinumber: N° 1
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): määrdunud, kulunud, hauaplaadil pragu, kadusid (näit. 4 vapikiivrit katki, mehe ninaots ja kaarte vahekonsooli serv murdunud), täkkeid. Tumba SO nurgas ja tugev sooldumine
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): hauaplaadil lebavad abielupaari portreelised (?) madalreljeefsed täisfiguurid. Nende peade kohal kahe ümarkaare vahel inglipea (keerub). figuuride vahel väike musta värvi arabeskne vinjett; plaati ääristavad perekonnavapid (kummalgi küljel kaheksa) Kartušil pole teksti (monument ilmselt lõpetamata); saanud kannatada 1684. aasta tulekahjus. Tumba küljed tsementmördiga seotud dolomiidikatkeist, tellistest.