Mälestise nimi F. v. Tiesenhauseni hauamonument-sarkofaag, 19. saj. algus (marmor)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauamonument.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kõrgetasemeline ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – hauamonument klassitsismiajast 19. sajandist

Krahv Ferdinand von Tiesenhauseni obeliskikujuline hauamonument ovaalse reljeefportreega.

Kooriruumis, põhjaseina ääres (algsel kohal). Vt. Lisa – asendiplaan: nr. 3

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 83
S. Mäeväli. Matustest ja hauatähistest Tallinna Toomkirikus. Morgan Stuudio, lk. 17-19: Viimasena maeti vanasse (Tiesenhausenite) perekonnahauda Berend Gregor Ferdinand von Tiesenhausen (1782-1805) – keiser Aleksander I tiibadjudant ja vürst Kutuzovi väimees, kes sai 02.12.1805. aastal Austerlitzi lahingus surmavalt haavata. Tema isa riigikrahv Hans Heinrich von Tiesenhausen oli tollal katedraali eestseisja ja taotles keisrilt luba poja matmiseks perekonnahauda. Luba saabus 18.04.1806 ja matust tähistab tänapäevani klassitsismile väga tüüpiline hauatähis – marmorist obelisk koori põhjaseina ääres. Obeliski ülaosal on lahkunu heatasemeline portreemedaljon, soklil aga kohmakavõitu reljeef surmageeniuse ja raamatut lugeva naisega.

Materjal: messing, marmor.
Tehnika: kohrutatud, kullatud, raidtehnika, valatud.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu kiviraidur (portree Vene kujur Vassili Demut-Malinovski?)
Dateering: 19. sajandi algus (umb. 1806)
Mõõtmed: kõrgus ca 356 cm, sokkel 95 x 110 x 51 cm; portree (ovaal) ca 63 x 47 cm; sokli esikülje marmorplaat ca 65 x 110, 5 cm; sokli pealisplaat 105 x ca 50 cm, paksus ca 9 cm; soklireljeef 45 x 88 cm; tekstitahvel 40 x 61 cm, paksus ca 1, 5 cm; vapiplaat Ø ca
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Esikülje valgel marmortahvlil saksakeelne tekst: HIER RUHET DER FLÜGEL ADIUTANT SEINER RUSSISCH KAYSER LICHEN MAIESTAET GRAF FERDINAND VON TIESENHAUSEN DES MARIEN THERESIEN UND SANCT ANNEN ORDEN RITTER ER STARB DEN TOD DES HELDEN AN SEINER TAGE ZUVOR BEY AUSTERLITZ ERHALTENEN WUNDE MDCCCV
(Siin puhkab Tema Vene Keiserliku Majesteedi tiibadjutant krahv Ferdinand von Tiesenhausen, Maria Theresia ja Püha Anna ordenite rüütel. Ta suri enneaegselt kangelasena Austerlitzi juures saadud haavast. 1805)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Sokli pealisplaadis kriimustusi ja pragusid, esiplaadil löögijälg, obeliski katteplaatides pragusid, murenemist, vuugitäidised pragunenud ja osaliselt lahti tulnud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Obelisk ja sokliküljed on kaetud marmorplaatidega (paksus ca 2 cm). Sokli ülaosas valgest marmorist ovaalne noore mehe portreereljeef tammelehtedest vanikuga. Portreest allpool kumer madalreljeefne kullatud messingist vapimedaljon. Sokli esikülje valge marmorreljeef kujutab looritatud naist raamatuga, risti ja langetatud tõrvikuga inglit.