Mälestise nimi Kalmistu

Arheoloogia, Matmispaigad, Kalmistu.

15.-18. sajandi külakalmistu.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Viljandi maakonnas Tarvastu vallas Anikatsi külas Ronga maaüksusel Anikatsi-Pahuvere kruusatee ja väetisehoidla vahelisel sööditükil vahetult tee ääres. Kalmistu paikneb kagu-loode suunalise teega paralleelse 50 m pikkuse seljandiku kõrgemal ümmargusel loodeotsal, mille läbimõõt on 20 m ning kõrgus kuni 1 m. Künka manntee- ja loodepoolne serv on järsk, teised servad laugema langusega. Kalmistul kasvavad suur kask, mõned väiksemad kased, mänd ja põõsad. Teeserva poolsel küljel on murukamaras näha katkendlik suurte maakivide rida, üksikuid kive leidub kogu kalmistu alal. Künka tipus loodeserva lähedal on maasse kaevatud 0,8 m kõrgune terve otsaga hallist maakivist tulp, mille maanteepoolsele küljele on raiutud rist. Mälestise kaitstav ala hõlmab kogu 50 m pikkuse seljandiku alates kaguosal asuvast suurest kivist põõsaga. Mälestis on tähistatud.