Mälestise nimi O. Uexkülli hauaplaat, A. Passer, 17. saj. algus (dolomiit)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – hauaplaat renessanssajast 17. sajandist.

Feldmarssal Otto von Üxkülli hauaplaat .

Kooriruumi lõunaseinal, algselt asus kooriruumi põrandas. Vt. Lisa – asendiplaan: nr. 6

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 86
Arent Passer (1560? – 1637) – Hollandi päritolu kiviraidur, kujur, arhitekt - silmapaistvaim renessanssmeister Tallinnas.
S. Mäeväli. Matustest ja hauatähistest Tallinna Toomkirikus. Morgan Stuudio, 2004, lk. 17: Tänapäeval seisab kooriruumi seinal Horni mälestusmärgi kõrval Otto von Uexkülli (1563-1601) hauaplaat, millel on kujutatud renessansskaare all täies sõjarüüs meest. Figuuri ümbritsevad osaliselt hävinud perekonnavapid. Ka see plaat asus 1960. aastani kooriruumi põrandas. 1742. aastal on Uexkülli hauaplaat asunud otse kõrgaltari ees põrandas. Selline asukoht lubab väita, et Uexküllil ei ole kunagi sarkofaagi kujulist hauatähist olnud, vaid selleks ongi olnud ainult hauakambri katteplaat.

Materjal: dolomiit.
Autor, valmistamise koht: Arent Passer
Dateering: 17. sajandi algus (umb. 1601)
Mõõtmed: ca 270 x 188 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Tahvlil saksakeelne antiikvas tekst:
A° 1601 DEN 3 FEBRVARY IS DER • GESTREN=GER EDLER • VND • EHRENVESTER • OTTO VXKVLL • DER • CRON • SCHWEDEN • IN • LIEFLĀD BESTALDER • FELTMARSCHALCH • ERBGESEN ZV • FICKEL • VND • ASSE • IN • GOTD • SELIGLICH ENDSCHLAFFEN • DER • SELE • GOD • GNEDIG • SEY
(1601. a. 3. veebruaril on väärikas, õilis ja kindlaauline Otto Uexküll, Rootsi krooni poolt Liivimaale nimetatud feldmarssal, Vigala ja Kiltsi pärisomanik, õndsalt Jumalas igavesti uinunud. Olgu Jumal hingele armuline.)
Hauaplaadi keskossa uurendatud sekundaarne inventarinumber: N° 7
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Tugevasti kulunud, määrdunud, murenenud, täkkeid ja kriimustusi, paremas servas kivi pealiskiht osaliselt irdunud, puudub jalutsi serv ja parem nurk. 5 parempoolset suguvõsavappi poolikult alles, üks täiesti hävinud. Kinda pöial murdunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Hauaplaadi keskel feldmarssal Otto von Uexkülli madalreljeefne portreeline(?) täisfiguur, raudrüüs, käed rinnal palves koos. Jalge juures raudrüükiiver ja –kindad. Figuuri kohal teemantkvaadritega ümarkaar ja väikesed inglipead ning all rullisornamendi raamistuses nelinurkne tekstitahvel. Hauaplaadi külgedel väikesed reljeefsed suguvõsavapid (kummaski servas algselt 8).